بحران کم آبی در ایران - عکس از اقتصاد نیوز

بحران کم آبی در ایران – عکس از اقتصاد نیوز

به گفته بعضی وبسایت های محلی در استان مازندران در شمال ایران، آب در مناطقی از این استان جیره بندی شده و شرایط برای زندگی مردم این مناطق بسیار سخت شده است.

به نوشته منابع مختلف خبری، آب در بخش‌هایی از چمستان، نور، آمل و بهشهر در شمال ایران جیره بندی شده و مردم این مناطق با وجود نزدیکی به دریا و قرار گرفتن روی ذخایر عظیم آب، به علت سوء مدیریت منابع آب با مشکل جدی مواجه شده اند.

مقامات ایران از ماه ها پیش درباره احتمال جیره بندی آب در بسیاری از نقاط این کشور از جمله کلانشهرهایی مانند تهران و کرج و نیز شهرهای حاشیه کویر هشدار داده بودند، اما اخبار مربوط به جیره بندی آب در شمال ایران تا حدی غافلگیر کننده است.

قائم مقام وزیر نیرو در ایران پایان اردیبهشت ماه امسال از اعلام آماده باش برای رفع بحران آبی ۱۲ کلانشهر خبر داده بود.

یکی از راهکارهای اندیشیده شده برای کنترل وضعیت بحرانی تأمین آب تابستانه این کلانشهرها، در کنار افزایش ظرفیت تأمین آب با حفر چاه‌های جدید آب، مدیریت مصرف توسط فرهنگ سازی، مدیریت شبکه و فشار و همچنین در صورت لزوم قطع آب در نظر گرفته شد.

معاون هماهنگی و پشتیبانی شرکت مهندسی آب و فاضلاب ایران نیز اردیبهشت ماه امسال گفت: این اقدام به دنبال بروز مشکل خشکسالی ، کاهش بارندگی‌ها و بحران کم آبی در کشور انجام می‌گیرد.

شاهین پاک روح با بیان اینکه کشورش با بحران کم آبی روبروست، اظهار کرد: اگر مردم مدیریت مصرف نکرده و دستِ کم ۱۰ درصد در مصرف آب شرب صرفه جویی نکنند با تشدید گرما بر دامنه مشکلات افزوده خواهد شد.

وی گفت: در ۳۰ سال گذشته کاهش بارندگی‌ها بی‌سابقه بوده به طوری که سال به سال بر این محدودیت ها افزوده شده و امسال با مشکل جدی خشکسالی و کاهش شدید بارندگی مواجه هستیم.

خشک‌سالی و کمبود آب به پدیده ای فراگیر درهمه مناطق ایران تبدیل شده و خواندن اخبار مربوط به جیره بندی آب در مناطق کویری وخشک ایران چندان تعجب برانگیز نیست، چه آن که مردمان شهرهایی نظیر یزد وگناباد و بیرجند و زابل وخیلی از مناطق کشوراز سال‌ها پیش با این معضل مواجه‌اند، اما جیره‌بندی آب در چمستان و جوربند و سعادت آباد و لاویج که در۱۵ کیلومتری دریا و روی ذخایر عظیم آبی واقع شده‌اند، تعجب برانگیزاست.

درباره علل این وضعیت از یک سو به هجوم تهرانی‌ها به شمال برای خرید ویلا و احداث استخر و شکل‌گیری تفریحات آبی که باعث افزایش شدید مصرف در بخش‌هایی از مازندران شده و از سوی دیگربه نبود مدیریت صحیح منابع آب در این مناطق اشاره می شود به طوری که مردم احتمال می‌دهند این وضعیت به شکل نگران‌کننده‌تری در سال‌های آینده تشدید شود.

از سوی دیگر مسئولان استان مازنداران این جیره‌بندی را تکذیب می‌کنند و می‌گویند این جیره‌بندی در بخش کشاورزی بوده و بخش مصرفی را شامل نمی‌شود .

بر این اساس مدیرعامل آبفای استان مازندران گفته است که هیچ شهرستانی در شمال کشور جیره‌بندی آب نداشته است، اما مشاهدات نشان می‌دهد برخی شهرستان‌ها در بخش کشاورزی با مشکل آبرسانی مواجه شدند.

به گفته ذبیح‌الله ذاکری، «جیره‌بندی تعریف خاص خود را دارد. نمی‌توان تا مشکلی روی داد، نام جیره‌بندی را روی آن گذاشت. هرچند این کمبود آب با عنوان ” تنش” مطرح است، چرا که واقعاً تنش آبی دیده می‌شود. در عین حال بخشی از کاهش فشار آب که ممکن است به جیره‌بندی تعبیر شود، در حقیقت به خاطر کاهش ارتفاع و افت فشار آب است.»

معصومه ابتکار، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست ایران، فروردین‌ماه سال جاری، از کمبود منابع آبی به عنوان جدی‌ترین چالش پیش روی ایران نام برده بود.

رحیم میدانی، معاون وزیر نیروی ایران در امور آب و آبفا نیز فروردین‌ماه امسال گفت که در شرایط کنونی ۳۷ میلیون نفر از جمعیت ایران در معرض تنش آبی قرار دارند و این میزان ۵۰ درصد جمعیت کشور را شامل می‌شود.