سرانجام پس از گذشت چند روز از درگذشت نلسون ماندلا با حضور برخی از رهبران کشورهای جهان مراسم بزرگداشت ماندلا در ورزشگاه “افن ان بی” ژوهانسبورگ و با حضور برخی از رهبران کشورهای جهان برگزار شد.

این مراسم در حالی برگزار شد که ۹۱ نفر از سران کشورهای جهان در زیر باران به مبارزات ضد آپارتاید و آزادی خواهی نلسون ماندلا ادای احترام کردند.

باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکا، که به همراه همسرش و سه رئیس جمهور پیشین آمریکا یعنی کلینتون، جورج بوش و کارتر در این مراسم شرکت کرده بود، در آغاز سخنرانی خود گفت که حضور در این مراسم را افتخاری بزرگ می‌داند و خطاب به مردم آفریقای‌جنوبی گفت: “جهانیان به‌خاطر اینکه به آنان اجازه دادید در زندگی ماندلا با شما شریک باشند، از شما سپاسگزارند.”

اوباما در ستایش از درک عمیق و انسانیت ماندلا، گفت: “او نه‌تنها زندانی بلکه زندانبانان را هم آزادی بخشید،.” و یادآور شد که او از زندانبانان سابق خود خواست تا در مراسم تحلیفش به‌عنوان میهمانان گرانقدر حضور یابند.

رییس‌جمهوری آمریکا از ماندلا به‌عنوان “غول تاریخ” یاد کرد و گفت بسیاری از رهبران جهان همبستگی خود را با مبارزات وی برای آزادی اعلام می‌کنند ولی “حاضر نیستند تا دیدگاه متفاوت مردم خود را تحمل کنند.”

رییس‌جمهور آمریکا گفت بیش از ۳۰سال پیش به‌عنوان یک دانشجو، از نام ماندلا و مبارزات او آگاه شد و از او الهام گرفت و اگرچه می‌داند که هرگز مانند ماندلا به کمال دست نخواهد یافت اما سرمشق ماندلا، از او انسانی بهتر ساخت.
اوباما از رهبران جهان خواست تا با مبارزه علیه نابرابری، فقر و تبعیض‌نژادی دنباله‌رو میراث ماندلا باشند.
دالایی لاما رهبر معنوی تبتی‌ها از جمله کسانی بود که نتوانسته بود در این مراسم شرکت کند.

دولت آفریقای‌جنوبی از مهمانان و مقامات کشورهای دیگر درخواست کرده است به دلیل کمبود امکانات در روستای کونو، محل خاکسپاری ماندلا، در این محل حضور نیابند. این مراسم ساعت ۱۱صبح به وقت محلی آغاز شد و حدود چهار ساعت به طول انجامید.

اما در ایران، نیز تا آخرین لحظات تصمیم گیری جهت درباره حضور در مراسم بزرگداشت ماندلا تا آخرین لحظات ادامه داشت و نهایتا محمد شریعتمداری، معاون اجرایی روحانی در این مراسم شرکت کرد و رئیس جمهور و زیر امورخارجه ایران از شرکت در این مراسم جای ماندند.

بعد از انقلاب اسلامی در سال ۵۷ ایران روابط خود را با آفریقای جنوبی به خاطر رژیم آپارتایدی آن قطع کرده بود.

پیشتر شایعه ای در رسانه ها مطرح شده بود مبنی بر این که خاتمی در این مراسم شرکت خواهد کرد اما مثل اینکهظاهرا این رئیس جمهور سابق ایران همچنان ممنوع الخروج است. او با حضور در سفارت آفریقای جنوبی دفتر یادبود درگذشت ماندلا را امضا کرد.

مراسم بزرگداشت ماندلا این مراسم ساعت ۱۱صبح به وقت محلی آغاز شد و حدود چهار ساعت به طول انجامید. همچنین ۱۱هزار نیروی امنیتی، برقراری امنیت مراسم دیروز را برعهده داشتند و بیش از دوهزارو۵۰۰ خبرنگار از سراسر جهان این مراسم را پوشش می‌دادند.

رائول کاسترو رییس‌جمهور کوبا، رابرت موگابه رییس‌جمهور زیمبابوه، دیوید کامرون نخست وزیر کنونی بریتانیا همراه با تونی بلر، گوردون براون و جان میجر، نخست‌وزیران سابق انگلیس این کشور و رییسان‌جمهوری افغانستان، فرانسه، چین و تعداد دیگری از کشورهای جهان و همچنین دبیرکل سازمان‌ملل و روسای تعدادی از سازمان‌ها و نهادهای بین‌المللی از جمله شرکت‌کنندگان در این مراسم بودند.

از دیگر شخصیت‌های حاضر در مراسم دیروز دیلما روسف، رییس‌جمهور برزیل، محمود عباس، رییس تشکیلات خودگردان فلسطین، کوفی عنان، دبیرکل سابق سازمان ملل، اخضر الابراهیمی، فرستاده مشترک سازمان‌ملل و اتحادیه عرب به سوریه، ماری رابینسون، اولین رییس‌جمهور ایرلند و کمیسیونر ارشد سازمان‌ملل در حقوق‌بشر، مارتی آهتیساری، رییس‌جمهوری سابق فنلاند، یواخیم گائوک، رییس‌جمهور آلمان، خوزه مانوئل‌باروسو، رییس کمیسیون اتحادیه اروپا، ویلم الکساندر، پادشاه هلند و شاهزاده فیلیپ، ولیعهد اسپانیا بودند.

از جمله افراد مشهور دیگری که در این مراسم شرکت کردند، می‌توان به اوپرا وینفری، مجری برنامه‌های تلویزیونی آمریکا، بونو، خواننده و فعال ایرلندی، ریچارد برانسون یکی از سرمایه‌گذاران انگلیس، پیتر گابریل، موسیقیدان انگلیسی و شاهزاده چارلز به‌نمایندگی از ملکه الیزابت دوم انگلیس اشاره کرد. همچنین در این میان بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل تصمیم گرفت تا به علت هزینه های سنگین سفر به آفریقای جنوبی از شرکت در این مراسم منصرف شود.