آیت الله مصباح یزدی یکی از اعضای جامعه مدرسین حوزه علمیه قم است - عکس از گتی ایمیجز

آیت الله مصباح یزدی یکی از اعضای جامعه مدرسین حوزه علمیه قم است – عکس از گتی ایمیجز

صحبت ها و اظهارنظرهای فراوان در تأکید بر پابرجایی جامعه مدرسین و نبود اختلاف جدی در آن، بیش از هر چیز این فکر را به ذهن می اورد که احتمال تغییر و تحولات جدی در این نهاد زیاد است، تغییراتی که ریشه آن موضع گیری ها درباره انتخابات اخیر ریاست جمهوری است.

یکی از صریح ترین اظهارنظرها در این باره در مصاحبه آیت الله یزدی رئیس شورای عالی جامعه مدرسین در مصاحبه ای با خبرگزاری مهر که روز دوشنبه منتشر شده مطرح شده است.

وی در این مصاحبه درباره عملکرد این تشکل در انتخابات و اختلاف نظر به وجود آمده ناشی از این موضوع، تصریح کرد: “بنده به عنوان یکی از اعضای جامعه مدرسین وظیفه خود می دانستم که این تشکل گرفتار تجزیه نشود و آن حالتی که برای جامعه روحانیت و مجمع روحانیون مبارز در تهران پیش آمد (که دچار دو دستگی شدند و خود به خود در مسائل سیاسی هم دو دسته شدند) ما سعی کردیم در جامعه مدرسین این تجزیه پیش نیاید. خوب است طلاب محترم حوزه اطلاع داشته باشند و بدانند که کار تا مرز عملی شدن این تجزیه پیش رفت.”

آیت الله یزدی با اشاره به این که بارها با تعدادی از اعضای جامعه مدرسین که در جلسات شرکت نمی کنند، تماس گرفته و حتی حضوری به منزلشان رفته و از آنها درخواست کرده است که در جلسات شرکت کنند، یادآور شد: “بنده تا آنجا که توانسته ام سعی کردم از تجزیه جامعه مدرسین جلوگیری کنم و به یاری خداوند هم تاکنون تجزیه پیش نیامده است. امیدوارم که این جریان اخیری هم که یک اشتباه بود، جبران شود. حوزه در جریان باشد. اینها چیزی نیست که بنده بخواهم پشت پرده عرض کنم.”

وی اضافه کرد: “زمانی که احساس کردم در حوزه یک حزب و گروهی که خود را منتسب به آیت الله مصباح می دانند به وجود می‌آید، به بعضی از روحانیون محترمی که با ایشان ارتباط خاص دارند، در جلسات خصوصی که با آنها داشتم، گفتیم که از تفرقه و تجزیه جلوگیری کنیم، ولی متأسفانه مشکل حل نشد. البته بنده ارادت خاصی به آیت الله مصباح یزدی دارم ایشان عضو جامعه مدرسین هستند. از قدیمی ترین کسانی که با هم در مبارزات شرکت داشتیم. در آن اطلاعیه هایی که قبل از انقلاب منتشر شده، بنده به همراه ایشان و یکی از دوستان، آنها را منتشر می کردیم. آیت الله مصباح از جایگاه خاصی برخوردار بودند و هستند. ایشان یکی از شخصیت های علمی ، فلسفی، دینی، اخلاقی و وزنه سنگین علمی هستند. گروهی اطراف ایشان به وجود آمد.”

آیت الله یزدی با انتقاد ضمنی از اقدام آیت الله مصباح یزدی در حمایت از آقای لنکرانی در جریان انتخابات اخیر گفت: “در حالی که هنوز شورای نگهبان نظر نداده بود که چه کسی صلاحیت دارد یا صلاحیت ندارد، این کار درستی به نظر نمی رسید. ما دنبال این بودیم که شکافی وجود نداشته باشد. بنده واقعا متأسفم که یک سرمایه گرانقدر حوزه بخواهد به این شکل آسیب ببیند. متأسفانه این آسیب به آیت الله مصباح رسید.”

از سوی دیگر آیت الله احمد خاتمی به عنوان یکی از اعضای ارشد جامعه مدرسین وجود چنین اختلافاتی را کم اهمیت دانست و در مصاحبه با خبرگزاری ایسنا گفت، این نهاد با انسجام به راه خود ادامه خواهد داد و آیت‌الله یزدی نیز با مدیریتی که در گذشته و حال داشتند، یکپارچگی این نهاد حوزوی را حفظ کرده‌اند.

آیت‌الله خاتمی بر عبرت گرفتن از گذشته‌ها تاکید کرد و اظهار داشت: “به سهم خودم، آیت‌الله محمد یزدی و آیت‌الله مصباح یزدی را از عالمان برجسته و انقلابی می‌دانم که هر دو سوابقی درخشان در انقلاب اسلامی و در حمایت از ولایت فقیه داشته‌اند؛ لذا اختلاف سلیقه در هر تشکلی طبیعی به نظر می‌رسد چرا که لازمه آزادی و اختیار انسان، اختلاف سلایق است.”

وی گفت: “این اختلاف سلیقه‌ها آنقدر مهم نیست که برخی از رسانه‌ها به آن دامن می‌زنند. در طول سی و چند سال گذشته این اختلاف نظر‌ها و سلیقه‌ها بوده، ولی هیچ انشعابی رخ نداده و در واقع سخن ازاختلاف سلیقه است نه اختلاف در هدف.”

گفتنی است جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در انتخابات اخیر رسما از علی اکبر ولایتی به عنوان نامزد انتخابات حمایت کرده بود.

جامعهٔ مدرسین حوزهٔ علمیهٔ قم در سال ۱۳۴۰ توسط جمعی از علماء و اساتید حوزه علمیه قم از جمله آیت‌الله منتظری، آیت‌الله ربانی شیرازی، هاشمی رفسنجانی و احمد آذری قمی به منظور سازمان دادن و هماهنگی روحانیون حوزه تأسیس شد و از همان ابتدا به فعالیت های سیاسی هم پرداخت.

جامعه مدرسین و نیز جامعه روحانیت مبارز هر دو از جمله نهادهای روحانیت سنتی محسوب می شوند و ارتباط نزدیکی با یکدیگر دارند.