پاریس: میشل ابونجم

سی و پنجمین سالگرد «روز میراث فرهنگی» فرانسه مورد استقبال گسترده مردم و گردشگران قرار گرفت که بیانگر تمایل آنان برای آشنایی هر چه بیشتر با کاخ ها و موزه ها و اماکن خاصی است که درهایشان در این روز به روی عموم باز می شود. دستکم ۱۲ میلیون نفر ظرف تنها دو روز از ۱۷ هزار مکان دیدنی فرانسه دیدن کردند. در این میان، اما بازدید از کاخ ریاست جمهوری معروف به الیزه در پاریس حال و هوای خاصی دارد.

بی گمان، بازدید از کاخ الیزه حال و هوای دیگری دارد و یک تجربه تکرار نشدنی برای خیلی ها به شمار می رود. حالا دیگر این کاخ تنها به رییس جمهور و اعضای کابینه و مهمانان ویژه اختصاص ندارد بلکه همه می توانند از الیزه دیدن کنند. صف ورود به کاخ الیزه در خیابان فوبورگ سنت هونری در منطقه هشتم پاریس هر ساله طولانی تر می شود. تازه، کسانی که می خواستند در دو روز گذشته از کاخ الیزه دیدن کنند باید ۷ -۸ ساعت توی صف می مانند تا بتوانند وارد حیات کاخ شوند و سالن ها و تالارهای آن را از نزدیک ببینند. الیزه، امسال با بیست هزار نفر از لحاظ جذب گردشگر رکورد زد.

بی گمان، بازدید از کاخ الیزه یک تجربه بی نظیر است. پرزیدنت امانوئل مکرون و همسرش بریژیت می خواهند با بقیه همتایانشان فرق داشته باشند و به همین خاطر، این دو تا حالا چندین بار با سوپرایز کردن «مهمانان» بی شمار کاخ الیزه، آنها را برای

گپ زدن یا گرفتن عکس سلفی به حیات یا محوطه کاخ بردند. موبایل ها آماده عکس گرفتن بوده و مکرون لبخند زنان به کسانی که برای سلام کردن به او و بریژیت صف کشیده اند نگاه می کند. اما امسال مثل بقیه سال ها نبود. مردم می توانستند از همه بخش های کاخ الیزه به جز آپارتمان شخصی رییس جمهور و همسرش دیدن کنند. درب باشکوه و تالارهای لوکس و پله های مرمرین و باغ زیبا و دلباز و آرام در طبقه همکف بزرگ قرار دارد. امسال، در آشپزخانه ها و زیرزمین و گلخانه و بخش های دیگر برای اولین بار به روی عموم باز شد. همه به خاطر این تجربه تکرار نشدنی ذوق زده و خوشحال بودند. نکته جالب دیگر این بود که راهنمای صوتی امسال کاخ الیزه با صدای مکرون همراه بود.

گفتنی است که حیاط الیزه مثل جاهای گردشگری به بازاری برای عرضه کارت «یادبود» تبدیل شده بود؛ عکس های مکرون و فنجان و کیف و غیره در گوشه کنار به چشم می خورد.

صندوق کمک مالی به کمپین ملی ترمیم کاخ الیزه و اماکن گردشگری و باستانی هم در گوشه دیگر حیات الیزه قرار داشت؛ خب، هر چه باشد کاخ الیزه بخشی از تاریخ فرانسه به شمار می رود. رویدادهای کاخ الیزه در سیصد سال گذشته نقطه عطفی در تاریخ کشور تلقی می شود.

روند ساخت و تزیینات و گچ بری الیزه و تالارهای آن از سال ۱۷۱۸ تا ۱۷۲۲ ادامه داشت. از این تاریخ، پای سیاستمداران و رهبران بزرگ فرانسه به الیزه باز شد؛ از جمله معشوقه لویی پانزدهم مارکیز پمپادور که بعد از وفات لویی قدرت را در دست گرفت.

الیزه در دوره لویی شانزدهم که در جریان انقلاب فرانسه سر خودش و ملکه ماری آنتوانت زیر گیوتین رفتند به ضیافت از چهره های سرشناس و مقام های رسمی کشورها اختصاص یافت.

مالکیت این کاخ دست به دست چرخید تا اینکه در سال ۱۸۰۵ به مارشال ژواکیم مورا یکی از شوالیه های برجسته امپراتور ناپلئون بناپارت رسید. مورا بعد از اینکه دستی بر سر و گوش این کاخ کشید مجبور شد آن را به امپراتور ناپلئون پادشاه ناپل ایتالیا واگذار کند. پای ناپلئون برای اولین بار در سال ۱۸۰۹ به الیزه باز شد.

به دنبال شکست ناپلئون در نبرد واترلو در ۱۸۱۵، واپسین لحظات دوره امپراتوری فرانسه درست در سالن نقره ای این کاخ سپری شد. عهدنامه واگذاری قدرت توسط ناپلئون بناپارت هم در این کاخ به امضا رسید. بازی سرنوشت این بود که دو دشمن سرسخت ناپلئون یعنی تزار روسیه الکساندر به دنبال اشغال پاریس و نیز دوک ولینگتون ساکن الیزه شوند.

کاخ الیزه در دسامبر ۱۸۴۸ به محل اقامت روسای جمهور تبدیل شد. به دنبال اشغال پاریس توسط آلمان درهای الیزه از ۱۹۴۰ تا ۱۹۴۶ بسته شد. کاخ الیزه بعد از پیروزی و بازپس گیری کشور پذیرای ۸ تن از روسای جمهوری کشور بود؛ ژنرال دو گول و پمپیدو و دستن و میتران و شیراک و سارکوزی و اولاند و مکرون که ۱۶ ماه پیش وارد الیزه شد.

آمار جالبی در مورد حقوق برخی از پرسنل الیزه منتشر شده است. به عنوان مثال، آرایشگر مخصوص اولاند ۱۰ هزار یورو در ماه و مسئول آرایش سارکوزی ۸ هزار یورو در ماه حقوق می گرفتند. اما مکرون و همسرش ظروفی به ارزش ۵۰۰ میلیون یورو سفارش دادند. هزینه خرید گل در دوره سارکوزی چیزی حدود ۴۰۰ هزار یورو در سال بوده است. رییس جمهور و همسرش یک آپارتمان ۲۶۰ متری و ۳ اتاق خوابه در طبقه اول دارند. این آپارتمان دو سالن غذاخوری و یک پذیرایی و کتابخانه و آشپزخانه دارد. باغ خصوصی هم در طبقه همکف برای آنها در نظر گرفته شده است. دستکم هزار نامه در روز به کاخ الیزه می رسد.