گفته می شود در بین مسافران هواپیمای مسافربری مالزیایی که روز گذشته در آسمان اوکراین دچار سانحه شد، بیش از ۱۰۰ پژوهشگر برجسته ایدز بودند که برای شرکت در یک کنفرانس بین المللی ایدز به ملبورن سفر می کردند.
تلگراف در گزارشی از کشته شدن ۱۰۸ پژوهشگر برجسته ایدز به همراه دیگر مسافران این هواپیما خبر داده است.
در این گزارش آمده است که در بین این پژوهشگران، محققان سازمان بهداشت جهانی و تحقیقات پزشکی، فعالان حوزه سلامت بوده اند که قصد حضور در بیستمین کنفرانس بین المللی ایدز در ملبورن استرالیا را داشتند.
همچنین گزارش های تایید نشده حاکی از آن است که «لانج» محقق هلندی و رییس سابق انجمن بین المللی ایدز که تاکنون ۳۵۰ مقاله علمی را منتشر کرده است، به همراه همسرش مسافران این هواپیما بود.
هواپیمای مسافربری مالزی در منطقه مرزی روسیه و اوکراین پنج شنبه شب سقوط کرد که در نتیجه آن ۲۹۵ سرنشین آن کشته شدند. گزارش های رسیده از احتمال اصابت یک موشک زمین به هوا خبر داده اند، به طوری که رییس جمهور اوکراین این حادثه را یک اقدام تروریستی دانسته است.
این هواپیمای مسافربری از نوع بوئینگ ۷۷۷ از آمستردام به مقصد کوالالامپور در حال سفر بود.
بیش از نیمی از مسافران هواپیما از شهروندان هلند بودهاند و نخست وزیر هلند گفته است که کشورش در سوگ است. شهروندانی از استرالیا، مالزی، اندونزی، بریتانیا، فرانسه و چند کشور دیگر نیز با این هواپیما سفر می کردند.
منطقه سقوط هواپیما در اختیار شورشیان جدایی طلب طرفدار روسیه است و در هفته های اخیر شاهد درگیری نظامی بین آنان و نیروهای دولتی بوده است. چند روز پیش، یک هواپیمای نظامی ارتش اوکراین در این منطقه مورد اصابت موشک زمین به هوا قرار گرفت و سقوط کرد و دولت اوکراین گفت که روسیه مسئول سرنگونی هواپیما بوده است.
هنوز علت سقوط هواپیمای مسافربری مالزیایی مورد بررسی کارشناسی قرار نگرفته است، اما با توجه به نحوه سقوط هواپیما، گفته میشود که به احتمال زیاد، هواپیما مورد اصابت موشک زمین به هوا قرار گرفته است. در عین حال، از آنجا که هنگام وقوع حادثه، هواپیمای مسافربری در ارتفاع بسیار بالا (سی و سه هزار فوت) پرواز میکرد، چنین موشکی از نوع پیشرفته بوده که از جمله توسط روسیه ساخته و به برخی کشورها فروخته شده است.
از آنجا که بخش عمدهای از تجهیزات نظامی اوکراین، ساخت روسیه است، ظاهرا ارتش این کشور دارای سیستم موشکی از نوع «بوک» با سکوی متحرک است، اما به گفته برخی منابع، نظامیانی که با این نوع اسلحه کار میکنند از آموزش لازم برای تشخیص هواپیمای مسافربری از هواپیمای نظامی برخوردارند و معمولا نقل و انتقال و استفاده نیروهای منظم از چنین تسلیحاتی مستلزم تایید ردههای بالاتر است. در نتیجه این نظر مطرح شده است که عاملان پرتاب موشک ممکن است شورشیان مخالف دولت اوکراین باشند که روسیه تسلیحات پیشرفتهای را برای مقابله با حملات ارتش اوکراین در اختیار آنان قرار داده یا توانسته اندچنین تسلیحاتی را از زرادخانههای ارتش اوکراین در مناطق تحت اشغال خود به غنیمت بگیرند.
هر دو طرف درگیر، جدایی طلبان هوادار روسیه و ارتش اوکراین یکدیگر را مسئول هدف قرار دادن این هواپیما دانسته و میگویند که هیچیک از آنها در وقوع این حادثه دست نداشته اند.
اینترفاکس، خبرگزاری رسمی روسیه به نقل از مسئولان هواپیمایی گزارش کرده است این هواپیما ۲۸۰ مسافر و ۱۵ خدمه داشته است که همه آنها کشته شدهاند.
آقای هراشچنکو مشاور معاون وزارت کشور اوکراین گفته است که هواپیما در ارتفاع ۱۰ هزار متری در حال پرواز بود که هدف اصابت یک موشک زمین به هوا قرار گرفت.
خبرنگار اسکای نیوز از مسکو به نقل از گزارش های رسانه ای در روسیه گزارش داد که این هواپیما در محلی سرنگون شده که به تازگی و در بحبوحه تنش ها بین روسیه و اوکراین، صحنه نبردهای سنگین بین گروههای متخاصم بوده است.