ا
ئتلاف حامی مشروعیت در یمن می گوید گروه های شبه نظامی حوثی بین دو سنگ آسیاب تحت فشار هستند. ترکی مالکی سخنگوی نیروهای ائتلاف به «الشرق الاوسط» گفت چندین ایست بازرسی در جریان عملیات نظامی ائتلاف به منظور تضعیف حوثی ها و حمایت دولت مشروع یمن مورد هدف قرار گرفتند.
نیروهای ائتلاف در شرق (صنعا) و در شمال (صعده) و در ساحل غربی در حال پیشروی هستند و بدین ترتیب شبه نظامیان حوثی از هر سو در محاصره ائتلاف قرار گرفتند. پیروزی در این عملیات موجب افزایش فشار و تنگ شدن عرصه بر حوثی ها می شود.
رهبران رده اول و رده دوم گروه شبه نظامی تروریستی مورد حمایت ایران مورد هدف این عملیات نظامی هستند. جنگنده های ائتلاف روز گذشته (دهم مه) به مقر دستگاه امنیت سیاسی حمله کردند. این نهاد به مرکز تجمع و برنامه ریزی شبه نظامیان حوثی تبدیل شده بود. همچنین، چندین سکوی پرتاب موشک و انبار موشکی در استان های صعده و عمران برای مقابله با خطر موشک های بالستیک حوثی ها مورد هدف قرار گرفت.
به گفته منابع نظامی یمن جنگنده های ائتلاف به چندین مرکز ایست بازرسی که به تصرف حوثی ها درآمده بود حمله کردند. حوثی ها از این مراکز برای ارعاب غیر نظامیان و سربازگیری اجباری مردم استفاده می کردند. این منابع افزودند «گروه های شبه نظامی یکی از شهروندان یمن را که در حال عبور از یکی از ایست های بازرسی بود مجبور کردند یکی از سه پسرش را تحویل دهد. شبه نظامیان مدعی شده بودند که پسر او برای دفاع از میهن پیکار خواهد کرد.»
البته نیروهای ائتلاف پیشتر واکنش خاص و تنش زا درباره حمله های موشکی و انتقام جویانه حوثی ها به سعودی نشان نداد. این ائتلاف نظامی با عملیات نظامی بی سر و صدا در صدد ضربه به مراکز نظامی مهم و رهبران رده اول و رده دوم حوثی ها بود. تحلیلگران مسائل نظامی درباره عملیات نظامی اخیر ائتلاف عربی می گویند «این عملیات در رصد و زیر نظر گرفتن تحرکات و شیوه های به کار رفته توسط دشمن و نحوه انبار کردن موشک و بررسی شیوه های رزمی و پیکار دشمن عملکرد موفقی داشته است. این نیروها هنوز ابتکار عمل را به دست دارند.»
تحرکات نظامی اخیر بخشی از اقدامات همه جانبه نیروهای ائتلاف برای بازگشت حکومت مشروع و حمایت از مردم یمن برای پشت سر گذاشتن «کابوسی» است که مردم گرفتارش شده اند.
نجیب غلاب پژوهشگر و کارشناس مسائل سیاسی یمن به «الشرق الاوسط» گفت «برنامه های نیروهای ائتلاف دستخوش تحول شده که این موضوع در همه عرصه های درگیری نمود پیدا کرده است. در استراتژی جدید هدف گرفتن رهبران رده اول و رده دوم حوثی ها و نیز حمله به مراکز فرماندهی در صنعا و مراکز تجمع مثل ایست های بازرسی مورد توجه قرار گرفته است. به عنوان مثال ایست های بازرسی از جمله مراکز مورد هدف هستند. حوثی ها شهروندان غیر نظامی را در این امکان نگهداری می کنند و مانع تردد مردمی می شود که در مناطق مختلف به ویژه مناطق ساحلی رفت و آمد می کنند.»
او افزود «فعال سازی و احیای عملیات میدانی در مهم ترین مراکز تحت کنترل حوثی ها از اهمیت ویژه ای برخوردار است که این را در کلیه مسیرهای منتهی به صعده دیدیم. عملیات میدانی در این مسیرها یک تحول نوعی در نبرد محسوب می شود. صعده از اهمیت خاصی برای حوثی ها و نیز ایران برخوردار است. حوثی ها می خواهند ضمن تصرف این منطقه آن را به یک منطقه بسته نظامی و تسلیحاتی تبدیل کنند. چنانچه طرف های درگیری به راهکار سیاسی برسند و صعده هم آزاد شود این منطقه به عنوان مقر تثبیت ارکان دولت یمن در آینده مورد توجه قرار خواهد گرفت. جبهه های درگیری در مناطق ساحلی هم به منظور قطع دسترسی حوثی ها به مال و سلاح قاچاق از اهمیت بسیار برخوردار است.»
این پژوهشگر یمنی افزود «همزمان با آزادسازی حدیده حوثی ها در جبهه های درگیری دیگر در استان اب تا یریم (مرکز کشور) زیر فشار قرار می گیرد. علاوه بر این، البیضا هم مرکز مهم حوثی ها است و از این رو درگیری ها در این جبهه از اهمیت ویژه ای برخوردار است. نیروهای ائتلاف در آینده نزدیک در جبهه های تازه ای با حوثی ها درگیر خواهند شد که این همانند آغاز قیام مردمی و نظامی برای مقابله با حوثی ها است.»
او خاطر نشان کرد «حالا حوثی ها از هر سو و در همه جبهه های درگیری محاصره شده اند از صعده و مناطق ساحلی گرفته تا مارب تا نهم و صروخ خولان. جبهه های درگیری ثانوی هم در این میان کارساز هستند و این تحول منجر به تغییر همه معادله های نظامی شده است. البته تحول بنیادین هنوز در راه است که نتیجه آن در روزهای آینده مشخص می شود. در این شرایط، حوثی ها دو گزینه بیشتر نخواهند داشت: یا باید تسلیم بشود و یا دست به خودکشی بزنند. حوثی ها تصور می کنند صنعا به دلیل تراکم بالای جمعیت پناهگاه امنی برایشان خواهد بود اما یک انقلاب مسلحانه و مردمی در راه است. حوثی ها نمی توانند در برابر مردم بایستند. اگر این گروه از تسلیم شدن سرباز زند چاره ای جز خودکشی نخواهد داشت و این نتیجه طبیعی رویکرد ماجراجویانه حوثی ها است.»
غلاب گفت «حوثی ها حالا دیگر بیش از هر زمان دیگری می دانند که درهای جهنم به دلیل ارتباط با ایران و تشکیل بازوهای عقیدتی به رویشان باز شده است. حوثی ها دیگر باید دست یابی به راهکار سیاسی را در خواب ببینند. آنها اسیر عناد ورزی و قمار کورکورانه ای شده اند که تحت تاثیر باورهای عقیدتی و مافیای منافع و ایران قرار دارد.»
در این راستا، به گفته منابع محلی صنعا حوثی ها در پی حمله چند روز پیش نیروهای ائتلاف به مقر ریاست جمهوری در صنعا از تردد نیروهای امداد رسان سازمان بین الملل در این شهر جلوگیری کردند.
به گزارش رسانه های عربی گروه های شبه نظامی حوثی از تردد ۱۶ کشتی جلوگیری کردند. این کشتی ها قرار بود تا در یکی از بنادر تحت کنترل شورشیان پهلو گرفته و محمولات خود را خالی کنند که با ممانعت حوثی ها مواجه شدند. منابع محلی یمن به «الشرق الاوسط» گفتند «یکی از این کشتی ها بعد از مدت ها انتظار بندر را ترک کرد و این بیانگر سوء مدیریت بنادر است».
اما در خصوص مقاومت بدون خشونت در برابر حوثی ها برخی منابع قبیله ای صعده از تشکیل کمیته های سیاسی و رسانه ای توسط بزرگان قبایل مخالف حوثی ها در آینده نزدیک خبر داد. موضوع تشکیل چنین کمیته هایی در نشست چند روز پیش این قبایل در استان صعده مورد بررسی قرار گرفت.
نام اعضای کمیته های نظامی و حقوقی هم به زودی توسط اعضای شرکت کننده در این نشست اعلام می شود. این کمیته ها وظیفه پیگرد قانونی و نظامی عوامل حوثی را بر عهده دارند.
فهد الشرفی عضو کمیته آماده سازی نشست قبایل صعده به «الشرق الاوسط» گفت «۷۰ درصد بزرگان قبایل در این نشست شرکت کردند. بسیاری از آنها از مناطق پرخطر و تحت کنترل حوثی ها برای حضور در نشست آمدند و همه سختی ها را به جان خریدند».