در حالی که معاون وزیر امور خارجه ایران از مقامات مصری انتقاد کرد که در صدور مجوز پرواز حامل کمکهای غذایی و دارویی ایران به غزه همکاری نمی کنند، مقامات مصری به شدت این ادعا را رد کردند.
حسین امیرعبداللهیان، معاون عربی و آفریقای وزارت امور خارجه ایران، ضمن انتقاد از تاخیر طولانی مصر در صدور مجوز پرواز حامل کمکهای غذایی و دارویی ایران به غزه از مسیر این کشور ، «از مقامات ذیربط قاهره خواست در صدور مجوز» سرعت بخشند.
بدر عبدالعاطی سخنگوی وزارت امور خارجه مصر در گفتگوی اختصاصی با شرق پارسی این ادعا را به شدت رد کرد و گفت: «مصر در حال حاضر با همه کشورها در زمینه کمک رسانی به غزه همکاری می کند. ما دستور العملی به سفارتخانه و دفاتر حافط منافع خود در تمام کشورها فرستاده ایم. بحرین، مراکش، عربستان سعودی و دیگر کشورها از این دستور العمل تبعیت کردند و عملیات کمک رسانی به خوبی انجام می شود.»
در این دستورالعمل آمده که کشورهای متقاضی ارسال کمک باید نوع هواپیما، مشخصات محموله، مبدا و مقصد هواپیما، مشخصات مددرسانان، و فرودگاه درخواستی را به مصر اعلام کند. در این دستور العمل برخی موارد از جمله ارسال وجوهات نقدی و خودرو منع شده است.
مقامات ایرانی اعلام کردند ایران مشخصات اولین محموله کمکهای انسان دوستانه به وزن ۱۰۰ تن و لیست مجروحان فلسطینی آماده انتقال به تهران را از چند روز گذشته در اختیار وزارت امور خارجه مصر و دفتر حفاظت منافع این کشور در تهران قرار داده است؛ با این وجود مجوز پرواز صادر نشده است.
می خلیل، مدیر امور فلسطین در وزارت امور خارجه مصر در مصاحبه ای اختصاصی با شرق پارسی درباره درخواست ایران چنین شرح داد که: «مقامات ایرانی روز پنجشنبه ۲۴ ژوییه ساعت ۷ بعد از ظهر، پس از ساعت کاری وزارت خارجه، ایمیل کوتاهی برای ما ارسال کردند که درخواست مجوز ورود به مصر برای روز ۲۵ ژوییه کردند. این امر در کمتر از ۱۲ ساعت غیرممکن است. در پاسخ به ایمیل ما که باید مشخصات کمک ها ارسال شود، مقامات ایرانی ایمیل دیگری در روز ۲۶ ژوییه فرستادند و بخشی از مشخصات خواسته شده را اعلام کرده و درخواست مجوز عبور از فرودگاه قاهره کردند.»
خانم خلیل توضیح داد به دلیل شرایط سیاسی و امنیتی که مصر درگیر آن است، هر فروگاهی آماده پذیرش هواپیماهای امدادی نیست. این کشور «فرود گاه اسماعیلیه» را برای امدادرسانی و انتقال کمک های بشردوستانه به غزه انتخاب کرده است.
وی با انتقاد از عدم همکاری ایران با مصر برای انتقال کمک ها گفت: «با وجود آن که ما به همه کشورها اعلام کردیم که تنها فرودگاه اسماعیلیه قادر به ارائه خدمات است، تهران اصرار دارد که مجوز برای فرودگاه قاهره صادر شود.»
از سوی دیگر خلیل تصریح کرد مصر تنها به کمک های ارسالی هماهنگ شده با رام الله مجوز می دهد زیرا که تجریه های سال ها ۲۰۰۸ و ۲۰۱۲ ثابت کرده کمک های ارسالی، به ویژه داروهای ارسالی، لزوما با نیاز مردم غزه هماهنگ نیست.
امیرعبداللهیان خواستار بازگشایی فوری مرز رفح برای انتقال دارو و غذا شده بود.
خلیل اعلام کرد: « مشخصات درخواستی باید با جزییات به وزارت خارجه مصر اعلام شود. ما آن ها را در اختیار هلال احمر مصر، ارتش قرار می دهیم تا با تمام ایست های بازرسی از فرودگاه اسماعیلیه تا مرز رفح، که ۵۰۰ کیلومتر است، هماهنگ شود و در نهایت انتقال کمک های امدادی سریع تر انجام شود.»
معاون وزیر خارجه ایران گفته بود «۵۷ نوزاد، کودک و زن مجروح در غزه» اولین گروه مجروحان فلسطین هستند که پرواز تهران به غزه از مسیر مصر با هدف امدادرسانی به آن ها صورت می گیرد.
خلیل در جهت شفاف سازی سیاست مصر در جهت انتقال مجروحان گفت: «مصر تمام تلاش خود برای انتقال مجروحان انجام می دهد اما در این منطقه جنگ زده همیشه همه چیز طبق برنامه پیش نمی رود. برای مثال پادشاه مراکش با تبعیت از ملاحظات ما دو هلیکوپتر نظامی برای انتقال مجروحان فرستاد اما متاسفانه چون مجروحان قادر به رسیدن به مرز نبودن این امر تحقق نیافت. اما این به معنای عدم همکاری مصر نیست.»
این مقام وزارت امور خارجه مصر در خصوص سیاستهای تکریم خانواده در این کشور به شرق پارسی گفت: «مصر سیاست جداکردن خانواده ها را ندارد. اگر عضوی از خانواده مجروح باشد و احتیاج به انتقال به کشور ثالث داشته باشد، ما حتما به همه خانواده مجوز می دهیم. مواردی بودند که شهروند فلسطینی با شهروند خارجی ازدواج کرده، ما صرف کمک رسانی به مردم غزه مجوز ورود هم عضو فلسطینی خانواده، و هم عضو غیرفلسطینی همان خانواده را هم صادر کردیم تا بتوانند همه با هم از محل ناآرامی ها خارج شوند. اما متاسفانه کشور متبوع شهروند خارجی از پذیرش آنها خودداری کرده. در این شرایط مصر احتیاج به همکاری کشورهای دیگر دارد.»