محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران (راست) روز چهارشنبه 14 مه با کاترین اشتون مسئول سیاست خارجه اتحادیه اروپا دیدار کرد - عکس آسوشیتد پرس

محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران (راست) روز چهارشنبه ۱۴ مه با کاترین اشتون مسئول سیاست خارجه اتحادیه اروپا دیدار کرد – عکس آسوشیتد پرس

دیدار غیررسمی محمدجواد ظریف وزیر خارجه ایران، با کاترین اشتون رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا امروز سه‌شنبه ششم خرداد از سر گرفته شد.

روز دوم این گفتگوها از ساعت ۹:۳۰ صبح به وقت استانبول آغاز شد. پیش از این دور گفتگو ها هم دیداری در ساعت ۹ بامداد سه‌شنبه در سطح کارشناسی و فنی به ریاست حمید بعیدی‌نژاد مدیرکل سیاسی و بین‌المللی وزارت خارجه ایران، و استفان کلمنت دستیار ارشد کاترین اشتون، برگزار شد.

دیدار غیررسمی ظریف و اشتون در استانبول، نشست “فوق‌العاده‌ای” است که در دور قبلی مذاکرات ایران و شش قدرت جهانی در ۲۳ اردیبهشت در وین، درباره آن تصمیم‌گیری شده بود.

محمدجواد ظریف در بدو ورود به استانبول اعلام کرده بود که «در نشست با خانم اشتون فقط معاونان حضور دارند و این نشست جزیی از نشست ۱+۵ نیست.»

مایکل مان ‌سخنگوی کاترین اشتون در این باره طی بیانیه ای اعلام کرد وزیر امور خارجه ایران و رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا در استانبول‌ «گفتگوهای طولانی و مفیدی» داشتند. وی افزود دو طرف مذاکره کننده پیشنهاد کردند جلسه ای کارشناسی «به زودی» برگزار شود ولی دیگر نشست های سیاسی «هر زمان که لازم باشد» ادامه خواهد یافت.

مان افزود: « به عنوان بخشی از روند جاری، دو طرف راه حل های گوناگون را بررسی کردند. نشست بعدی ایران و کشورهای گروه پنج به علاوه یک از ۱۶ تا ۲۰ ژوئن ( برابر با ۲۶ تا۳۰ خرداد) در وین برگزار می شود.»

دکتر هرمیداس باوند، استاد دانشگاه و تحلیل گر حوزه بین الملل درباره این نشست فوق العاده به شرق پارسی گفت: «طی وقفه ای و آنچه که عده ای صحبت از شکست مذاکرات می کردند ادامه گفت و گوها با حضور خانم اشتون در استانبول برگزار شد. اگرچه هنوز جزییات این مذاکرات آشکار نشده اما با دو محور سیاسی و فنی ادامه داشت. خوشبختانه گزارشهای اخیر آژانس هم فرصت خوبی برای ایران آماده کرد و این نشان از حسن نیت ایران است.»

وی در ادامه افزود: «مذاکرات در حدود مسائل سیاسی و فنی هم ادامه دارد و تا قبل از دور بعدی مذاکرات که در ۲۰ جولای خواهد بود زمینه هایی برای توافق و نوشتن متن نهایی آماده می شود. ایران انعطاف بهتری از خودش نشان داده و از سوی دیگر غرب و آمریکا هم سعی کرده که وضعیت منطقه را به خوبی مشاهده کنند و با دقت بیشتری حرکت کنند تا مذاکرات به بن بست نرسد لذا مذاکراتی که با آغاز منطقی شروع شد به شکل منطقی هم ادامه می یابد. بنابراین باید منتظر نتیجه مذاکرات استانبول باشیم؛ در صورتی که اطلاعاتی از آن به بیرون اعلام شد بتوانیم تحلیلهای دقیقتری نسبت به آینده مذاکرات داشته باشیم.»

باوند افزود: «اخیرا هم که روزنامه وال استریت ژورنال نوشته که دولت اوباما برای دستیابی به توافق با ایران از کانال مذاکرات محرمانه استفاده خواهد کرد، باید گفت که این کار اشکالی ندارد و قبلا هم توسط چین و آمریکا صورت گرفته بود. در مورد پرونده هسته ‌ای ایران طرف مهم و تاثیرگذار فعلا آمریکا است و در نتیجه اروپایی‌ها تا حدی همراه و همسو با نظر آمریکا پیش خواهند رفت. لذا قبلا که هم که ایران با سه کشور مذاکره داشت و در نهایت نتیجه ای حاصل نشد نشان از این است که نهایتا مذاکرات آشکار یا محرمانه باید به نتیجه ای برسد. به هر حال هدف نهایی در این مذاکرات این است که مشکلات موجود حل شود و هر دو طرف در تلاشند برای بهبود روابط جدای از مذاکرات ایران با تیم ۱+۵ سعی کنند.»

خوش بینی ظریف نسبت به مذاکرات

هتل “چراغان” استانبول میزبان این گفتگوها است که پشت درهای بسته برگزار می شود. یکی از اعضای هیات ایران در استانبول به خبرگزاری ایسنا گفت که هدف از این مذاکرات دو روزه بررسی نحوه پیشرفت روند گفت‌وگوهای ایران و گروه ۱+۵ است.

وزیر امور خارجه ایران پیش از شرکت در نشست وزرای خارجه کشورهای عضو جنبش غیر متعهدها در الجزایر، برای دیدار با کاترین اشتون امروز، دوشنبه ۵ خرداد، وارد استانبول شده است.

دیدار روز دوشنبه ظریف و اشتون دو ساعت و نیم جریان داشت و سپس ساعت ۱۰ شب به وقت تهران، طی شام کاری در ساختمان کنسولگری ایران در همین شهر ادامه یافت.

این دیدار کمتر از دو هفته پس از پایان دور چهارم مذاکرات جامع اتمی ایران و گروه ۱+۵ انجام می شود که طی آن دو طرف اعلام کردند «بدون پیشرفت محسوس» به پایان رسید. با توجه به اعلام خبرگزاری های داخلی ایران دیدار دو روزه غیر رسمی آقای ظریف و خانم اشتون تبادل نظر درباره گام نهایی توافقنامه ژنو و گفت و گو درباره نحوه پیشرفت مذاکرات ایران و گروه ۱+۵ است.

بر اساس توافق ژنو، ایران و گروه ۱+۵ ظرف شش ماه پس از آغاز اجرای توافق باید برای حل و فصل نهایی و جامع پرونده اتمی ایران به توافق برسند. این مهلت اوایل تابستان سال جاری به پایان می رسد. به نظر می رسد این دیدار که از پیش برنامه ریزی نشده بوده است، گام و تلاشی برای رسیدن به توافق نهایی خواهد بود.

ظریف در بدو ورود خود به استانبول به خبرنگاران هدف از مذاکره با کاترین اشتون اینگونه بیان کرد: «هدف از دیدار با خانم اشتون، مرور تحولات است و این که چقدر کار پیشرفته و امیدواریم قدم مثبتی در این مسیر برداشته شود.» وی در خصوص اینکه چرا این دیدار در استانبول انجام شده اعلام کرده است « با توجه به تعهداتی که در تهران داشتم، و ضرورت حضور به عنوان رییس جنبش عدم تعهد در اجلاس افتتاحیه وزرای خارجه این جنبش در الجزیره، امکان دیدار جز در استانبول فراهم نبود.»

ظریف قصد دارد عصر سه‌شنبه پس از پایان دیدار دو روزه خود با کاترین اشتون، به منظور شرکت در اجلاس وزیران خارجه جنبش غیرمتعهدها٬ از استانبول راهی الجزیره شود.