عباس عراقچی، معاون حقوقی و امور بین الملل وزیر امور خارجه ایران در گفتگویی تازه گفته است که مردم ایران خواستار حل مسئله هسته ای ضمن حفظ عزت و استقلال کشور هستند.
آقای عراقچی در آستانه مذاکرات هسته ای با گروه ۱+۵ که از روز چهارشنبه در وین آغاز می شود و حدود ۲۰ روز ادامه می یابد در گفت و گویی با واحد مرکزی خبر صدا و سیمای ایران که روز دوشنبه پخش شد گفت: «مردم با صبوری مذاکرات را پیگیری می کنند و با محبت به ما روحیه میدهند و هر جا با آنان مواجه می شویم با قوت از ما می خواهند با حفظ عزت، استقلال و اقتدار کشور در پی حل مسئله هسته ای باشیم.»
عضو ارشد تیم مذاکره کننده ایرانی اعلام کرد: «این بار سقفی برای مدت مذاکرات تعیین نشده، مگر تا ۲۰ ژوئیه (۲۹ تیر) که آخرین مهلت تعیین شده دوره ۶ ماهه برنامه اقدام مشترک است. ما و همه طرفها در ۱+۵ ، آقای ظریف و خانم اشتون از ۱۱ تا ۲۹ تیر در وین از فرصت موجود استفاده میکنیم تا به توافق نهایی برسیم.»
عراقچی پیش از این به خبرگزاری های داخلی ایران گفته بود: «اگر (پس از پایان مهلت توافق موقت) به نتیجه نرسیم، بستگی به شرایط آن موقع دارد و در مورد آن تصمیم گیری خواهیم کرد.»
ایران و گروه ۱+۵ تا پایان تیر ماه فرصت دارند که به توافق نهایی دست یابند و اگر این اتفاق رخ ندهد، احتمال تمدید توافق ژنو به مدت شش ماه دیگر وجود دارد تا شاید در این زمان توافق نهایی میان ایران و قدرت جهانی حاصل شود.
معاون حقوقی و امور بین الملل وزیر امور خارجه ایران گفت: «پیش بینی خاصی برای برگزاری جلسات دو و چند جانبه با هیئت های مذاکره کننده نشده، اما طبیعت مذاکرات به نحوی است که چون ما با ۶ کشور طرفیم، طبعاً هر جا احساس نیاز کنیم که لازم است با هیئتی جداگانه صحبت کنیم یا با دو هیئت، نشست سهجانبه داشته باشیم این کار را انجام خواهیم داد.»
به گفته عراقچی، “همه طالب این هستند که با حفظ این اصول، اگر راه حلی پیدا شود، این مشکل غیرضروری که ایجاد شده است حل و فصل و تنشها کم شود و ما حتماً با همین منش حرکت خواهیم کرد.”
محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، پس از پنجمین دور مذاکرات در وین گفته بود: «هنوز نمیتوانیم بگوییم متن مشترکی وجود دارد. در بعضی موارد ممکن است روی قسمتهایی از متن توافق وجود داشته باشد، اما در بسیاری از موارد، اختلاف نظر هم در مورد محتوا و هم در مورد نحوه نگارش وجود دارد.»
دکتر علی خرم، نماینده سابق ایران در مقر اروپایی سازمان ملل متحد در ژنو، درباره اهمیت این دور از مذاکرات هسته ای ایران به شرق پارسی گفت: «ششمین دور اجلاس وین که از فردا آغاز می شود همه مذاکره کنندگان گروه ۱+۵ در مدتی طولانی به بحث در مورد همه موضوعاتی که طی به خصوص چهار ماه گذشته مطرح شده خواهند پرداخت. چنین مذاکرات طولانی در تاریخ مذاکرات چند جانبه بین کشورها بی سابقه بوده است. تا قبل از چهارمین جلسه مذاکرات در وین بحثهای کارشناسی خوبی مطرح شده بود که اگر برخی موانع بین المللی بر سر راه اعضای گروه ۱+۵ نبود، آنان تمایل داشتند در روابط خود با ایران تجدید نظر گسترده ای انجام دهند.»
در پنجمین دور مذاکرات ایران و گروه ۱+۵ که طی روزهای ۲۷ تا ۳۰ خرداد ماه در شهر وین برگزار شد، سندی برای نگارش پیش نویس توافق نهایی تنظیم شد.
محمد جواد ظریف در این باره گفت: «هنوز نمیتوانیم بگوییم متن مشترکی وجود دارد. در بعضی موارد ممکن است روی قسمتهایی از متن توافق وجود داشته باشد، اما در بسیاری از موارد، اختلاف نظر هم در مورد محتوا و هم در مورد نحوه نگارش وجود دارد.»
او گفت: «این متن بیش از کلمه پرانتز دارد. تعداد پرانتزها در متن در این مرحله بسیار طبیعی است.»
آقای ظریف همچنین پس از دیدار با مارسلینو مدینا گونزالس قائم مقام وزیر روابط خارجی کوبا گفته بود: «ایران آماده رسیدن به راه حل است و در این رابطه پیشنهادهای معقولی را ارائه داده است اما ممکن است طرف مقابل با زیاده خواهی مانع توافق شود که در آن صورت مانع به بن بست رسیدن مذاکرات برای دنیا مشخص خواهد شد.»
بهروز کمالوندی، معاون و سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران نیز گفته بود که این کشور با تعیین شرایطی میتواند پروتکل الحاقی به معاهده منع گسترش سلاح های اتمی را بپذیرد.
کمالوندی به خبرگزاری خانه ملت وابسته به مجلس ایران گفته است: «اگر تحریم ها برداشته شود، خصومت ها از بین برود و همه مسائل مربوط به پرونده هسته ای حل شود و تنها شفافیت باقی بماند تا ۱+۵ نگرانی بی موردی نداشته باشند، حاضریم پروتکل الحاقی را امضا کنیم، اما تصمیم گیرنده نهایی مجلس است.»
از سوی دیگر خبرگزاری رویترز از حضور بیل برنز، معاون وزیر امور خارجه آمریکا در دور جدید مذاکرات هستهای ایران و گروه ۱+۵ که قرار است از ۱۱ تیر در وین آغاز شود، خبر داد.
گفته می شود حضور ویلیام برنز در این دور از مذاکرات که به ادعای رویترز در گفتوگوهای محرمانه میان آمریکا و ایران که توافق اولیه ژنو را در پی داشت نقش به سزایی داشته است، احتمال انجام مذاکرات دوجانبه میان این دو کشور را به وجود میآورد.
برنز پیش از این هم در ماه گذشته دو بار با مقامات ایرانی دیدار کرده است که اولین بار آن در ژنو به منظور انجام گفتوگوهای دوجانبه در راستای برطرف کردن اختلافات میان تهران و قدرتهای جهانی مذاکره کننده با ایران و سپس در وین پایتخت اتریش جایی که مذاکرات هستهای شکل گستردهتری به خود گرفت، بوده است.