وزیر خارجه سابق بریتانیا با حضور در برنامه “دیلی پالیتیکس” در شبکه بی بی سی تصریح کرد شواهدی وجود ندارد که اثبات کند ایران در پی ساختن بمب هسته ای است و دیدگاهش در این زمینه ساده لوحانه نیست.
در این نشست کارشناسی که روز پنج شنبه پخش شد، جک استراو که حدود ده سال پیش به همراه وزیران خارجه فرانسه و آلمان در مذاکرات هسته ای با ایران مشارکت داشت با خانم ملانی فیلیپس، روزنامهنگار، نویسنده و کارشناس مسائل سیاسی و بعضی کارشناسان دیگر به مناظره درباره برنامه هستهای ایران پرداخت.
به گزارش خبرگزاری فارس، جک استراو که در فاصله سال های ۲۰۰۳ تا ۲۰۰۶ با حسن روحانی، دبیر وقت شورای عالی امنیت ملی ایران مذاکره می کرد و در این چارچوب بارها به ایران سفر کرده بود، در باره چشماندازهای مناقشات مربوط به برنامه هستهای ایران گفت: “از جمله حوادث مهم منطقه در ماه پیش، انتخاب دکتر روحانی به عنوان رئیس جمهور منتخب در ایران است و چیزی که من از دولت (بریتانیا) خواستهام این بوده که ما بیشترین تلاشمان را برای تعامل دوباره با ایران انجام دهیم. در این زمینه فرصت دوبارهای وجود دارد… دیدگاه من درباره ایران حتی اندکی سادهلوحانه نیست، من خودم (با ایران) مذاکره کردهام…
مجری بیبیسی در این قسمت از سخنان جک استراو سخنان وی را قطع کرد و پرسید: “اما شما سالها با ایران مذاکره کردید و به جایی نرسیدید.”
جکاستراو در پاسخ به این پرسش، بار دیگر همانند آنچه در کتاب خاطراتش آورده بود، آمریکاییها را عامل بنبست مذاکرات هستهای با ایران دانست.
وزیر خارجه اسبق بریتانیا پیشتر در کتاب خاطراتش نئوکانهای تندرو آمریکایی و به خصوص سخنرانی سالانه جورج دبلیو بوش در کنگره امریکا را که در آن ایران را محور شرارت خوانده بود، از جمله عوامل تخریبکننده دستاوردهای مذاکرات هستهای با ایران که به مراحل خوبی رسیده بود، دانسته بود.
جک استراو در این کتاب به تعلیق داوطلبانه غنیسازی اورانیوم و امضای پروتکل الحاقی که اجازه نظارت دقیقتر و جزئیتر به آژانس میداد، اشاره میکند و سپس مینویسد تندوریهای جناح محافظهکار آمریکا موجب شد توافق بر سر برنامه هستهای ایران به نتیجه نرسد و “جان بولتون و دیگر نئوکانهای آمریکا آن چیزی را درو کنند که کشته بودند.”
در این نشست کارشناسی جک استراو در پاسخ به پرسش مجری بیبیسی، بار دیگر آمریکا را مقصر به نتیجه نرسیدن مذاکرات هستهای با ایران دانست: “ما داشتیم به نتیجه میرسیدیم، اما این آمریکاییها بودند که زیر پای خاتمی را خالی کردند و بعد چیزی را کشت کردند که نمیخواستند.”
وزیر خارجه سابق بریتانیا همچنین تأکید کرد ضرورت دارد ایران به کنفرانس صلاح ژنو دعوت شود. وی گفت: “چیزی که اهمیت دارد این است که ما کاری کنیم که ایران را به این کنفرانس صلح بیاوریم که قرار است چند وقت دیگر در ژنو برگزار شود.”
جک استراو همچنین در پاسخ به اظهارات ملانی فیلیپس مبنی بر اینکه شواهد هشدار دهنده ای وجود دارد که نشان میدهد ایرانیان در پی چیزی بیش از انرژی هسته ای با مقاصد صلح امیز هستند، گفت: “حس درونی من درباره برنامه هستهای ایران این است که آنها در حال پیشبرد یک برنامه هستهای غیرنظامی هستند و در عین حال به دنبال دستیابی به ظرفیتهای فکری برای ساخت بمب اتمی هم هستند. اما هیچ شواهدی، نه از آژانس و نه از آمریکاییها ـ شواهد آمریکاییها که کاملاً عکس این موضوع است ـ وجود ندارد که خبر از تسلیحات بدهند… شواهدی که خبر از تسلیحات ایران بدهند، کمتر از شواهدی است که خبر از سلاحهای عراق یا لیبی میدادند. این چیزی است که درست است.”
وزیر خارجه سابق بریتانیا در پاسخ به این سؤال که آیا ایران سرگرم ساخت بمب نیست، گفت: “من به طور قطعی نمیدانم، اما هیچ شواهدی وجود ندارد که نشان دهد آنها در حال حاضر مشغول ساختن بمب هستند.”