۲۴ آوریل، یادآور واقعه تلخ تاریخی “کشتار ارامنه ” یا به تعبیری “نسل کشی ارامنه” به دست امپراتوری عثمانی است.ارامنه در نقاط مختلف جهان هر سال مراسمی را برای بزرگداشت و گرامی داشت یاد و نام قربیانیان این حادثه برگزار می کنند.
ارامنه در ایران نیز همگام با سایر ارامنه در کشورهای دیگر این مراسم را هر سال در مقابل کلیسای اصلی خود در تهران برگزار می کنند، اما امسال این مراسم شکل دیگری به خود گرفت، چرا که این بار آنها توانستند از دولت ایران مجوز تجمع در مقابل سفارت ترکیه را دریافت کنند.
سبوه در کیسیان اسقف ارامنه تهران و شمال ایران، کارن خانلری نماینده ارامنه تهران و شمال این کشور به همراه جمع کثیری از ارامنه در این تجمع اعتراضآمیز که در صبح روز پنج شنبه ۴ اردیبهشت (۲۴ آوریل) در مقابل سفارت ترکیه برگزار شد، حضور داشتند.
شورای خلیفه گری ارامنه تهران در پایان این تجمع بیانیه ای را منتشر کردند که در آن ضمن اشاره به این رویداد تاریخی، از دولت ترکیه به دلیل وارونه جلوه دادن این واقعه انتقاد شده است.
ارامنه تهران با انتقاد از سیاست های کنونی ترکیه در سوریه اعلام کردند: «ترکیه امروز نیز با دخالتهای خود در عملیات تروریستی سوریه سیاست پیشینیان خود را ادامه داده و در کشتار و بیخانمانسازی مردم بیگناه سوریه و ارمنیان مقیم آن کشور سهیم گشته است. »
آنها در بیانیه خود از دولت ترکیه خواستند تا «واقعیت تاریخی و انکار ناپذیر نسل کشی ارامنه» را بپذیرد. همچنین آن ها از مجلس ایران و سایر سازمان های بین المللی خواستند تا این واقعه را به رسمیت بشناسند و آن را محکوم کنند.
نخست وزیر ترکیه برای اولین بار “کشتار ارامنه” را تسلیت گفت
رجب طیب اردوغان، نخست وزیر ترکیه در بیانیه ای در آستانه نود و نهمین سالگرد کشتار ارامنه در سال ۱۹۱۵، به نوادگان قربانیان این اتفاق تسلیت گفت. وی در این بیانیه ، وقایع آن سال را “غیر انسانی” توصیف کرده است. این نخستین بار است که این موضع از سوی نخست وزیر ترکیه مطرح می شود.
خبرگزاری رویترز از قول مقامهای رسمی ترکیه میگوید این «نخستین بار است» که نخستوزیری در آن کشور چنین پیام تسلیتی را منتشر کرده است و این بیانیه میتواند «گامی تاریخی» باشد. با این همه همین خبرگزاری از قول گروه صاحب نفوذی از ارامنه در آمریکا آن را «نامهربانانه و طعنهآمیز» توصیف کرده است.
برخی خبرگزاریهای بینالمللی لحن و عملکرد نخستوزیر ترکیه را «آشتیجویانه» توصیف کردهاند؛ آنچه میتواند بر روابط ترکیه و ارمنستان تاثیری مثبت بگذارد. با این حال، هنوز مشخص نیست واکنش مقامهای رسمی ارمنستان به این بیانیه چه خواهد بود.
جریان کشتار، انتقال و تبعید ارامنه در زمان عثمانیها که به قربانی شدن شماری تا یک و نیم میلیون نفر از آنها انجامید، پس از نزدیک به یک سده همچنان از موضوعات حساس و اختلاف بر انگیز میان دو طرف محسوب میشود.
سازمان ملل و چندین کشور جهان این رخداد را به عنوان «نسلکشی» پذیرفتهاند، اما این عنوان با انتقاد ترکیه روبهرو بوده و موضوع اختلاف این کشور با ارمنستان است.