تحلیلگران سفر البشیر به سوریه را «پرشی در تاریکی» توصیف کردند

خارطوم: احمد یونس

بعد از ظهر روز یکشنبه بخش اطلاع رسانی ریاست‌جمهوری سودان با ابلاغ بازگشت البشیر از دیداری محرمانه که مقصد آن را معلوم نکرده‌بود از روزنامه‌نگاران و خبرنگاران دعوت فوری به عمل آورد تا در فرودگاه حضور به عمل آورند تا البشیر اظهارات مهم خود را در فرودگاه برای آنها بیان ‌کند.
به گزارش الشرق الاوسط، معمولا چنین دعوت‌هایی اشتهای روزنامه‌نگاران را باز کرده و در را به روی حدس و گمان‌هایشان باز می‌کند.
برخی که به بحران اقتصادی کشور اهمیت می‌دهند سعی کردند کشوری را که رئیس‌جمهور به آن سفر کرده است را کشف کنند، بنابراین بیشترشان بر این حدس بودند که وی به کشوری دوست سفر کرده‌است که شاید برای حل بحران اقتصادی کشور حمایتی از آن کرده‌است.
اما خبرگزاری رسمی سوریه «سانا» راه همه حدس و گمان‌ها را بست و اعلام کرد دیدار البشیر به دمشق برای اجرای یک سلسله مذاکرات بود. بنابراین سورپرایز سخنگوی وزارت خارجه سودان خراب شد و دیگر این سفر محرمانه نبود.
برخی بر این باور هستند که علنی کردن این دیدار با توافق دو طرف صورت گرفت. اما آنچه باعث شد خبرگزاری «سانا» از خبرگزاری «سونا» در انتشار خبر سبقت بگیرد تاخیر هواپیمای البشیر بود.
دیدار غیر علنی در را به روی سوال‌های زیادی باز کرد که اظهارات وزیر دولت به زبان خارجی پاسخگوی آن نبود.
از جمله این سوالات؛ هدف دیدار چه بود؟ سخنان دو رئیس‌جمهور و تاثیر آن بر اوضاع داخلی سودان چگونه است؟ آیا این دیدار جامل چندین پیام برای چندین نفر است؟ آیا این دیدار یک ماجراجویی سودانی بود تا نگاه‌ها از وضعیت بحران‌زده داخلی سودان از جمله کمبود نقدینگی، سوخت، نان، کاهش ارزش پوند سودان به این دیدار منعطف شود؟ آیا نتایج این دیدار برای سودانی‌ها در این وضعیتشان مفید است؟ آیا البشیر در حال وارد شدن به ائتلاف عربی جدید است؟ ایا البشیر حامل پیایم عربی جدید برای سوریه بود؟
اندکی بعد از رسیدن البشیر به سودان اسامه فیصل وزیر دولت در امور خارجه‌ سودان سخن کوتاه کرد و تنها آنچه خبرگزاری سوریه عنوان کرده‌بود را بدون اینکه به خبرنگاران اجازه سوال بدهد بدین صورت گفت: با توجه به شرایط و بحران‌ها در تعدادی از کشورهای عربی، دو رئیس‌جمهور بر ایجاد روش‌های جدید در روابط کشورهای عربی مبتنی بر احترام به حاکمیت کشورها و عدم دخالت در امور داخلی آنها به توافق رسیدند.
اما کمال عمر یکی از رهبران حزب «کنفرانس ملی» در گفتگو با «الشرق الاوسط» سفر البشیر را پرشی در تاریکی عنوان کرد و گفت: این دیدار به پیمان روسیه و ایران ارتباط دارد، و این پیمانی است که به روابط خارجه سودان کمکی نمی‌کند.
وی افزود: این دیدار بازگو کننده عدم ثبات در یک روش معین است که تاکید می‌کند رژیم سودانی در روابط خارجی خود سردرگم است.
وی تاکید کرد این دیدار تلاشی نافرجام است که احتمال می‌رود با هماهنگی ایران یا روسیه صورت گرفته‌باشد که از بحران اقتصادی سودان سوء استفاده کرده‌است تا شاید به آنها وعده حمایت و ارائه وام و سرمایه‌گذاری روسی را برای خروج از این بحران بدهد.
وی ادامه داد:چینین وعده‌هایی در کوتاه مدت موفق عمل می‌کند اما در بلند مدت در وابط خارجه بی فایده است.
وی با اشاره به اینکه سودان برای برداشتن محاصره اقتصادی و تجاری در اثر وجود آن در لیست حامیان تروریسم، نیازمند آمریکا است، عنوان کرد: به نفع سودان است که برای خروج از مشکل خود روابطش را با آمریکا و ائتلاف عربی-آمریکایی بهبود ببخشد. بدون این کار نمی‌تواند با بحران کشور خود مقابله کند و این اقدام آن تنها پرشی در تاریکی خواهد بود.
عبدالمنعم ابو ادریس تحلیلگر سیاسی نیز این دیدار را موضعی جدید از پیمان‌های سودان دانست؛ به خصوص آن پیمان‌هایی که مربوط به کشورهایی است که موضعی مخالف با ادامه حکومت بشار اسد دارند.
وی با تاکید بر تحلیل‌هایی که اشاره به وجود روسیه و ایران در پشت پرده این دیدار دارند گفت: به نظرم این دیدار برای نزدیکی با سیاست‌های روسیه در منطقه و یا حتی شاید سیاست‌های ایران نیز باشد.