بازاری در کوچه پس کوچه های قدیمی که در اواخر دوره عثمانی ساخته شده

بغداد: حمزه مصطفی

«بازار الهرج» با پیشینه ای کهن در منطقه میان باب المعظم و میدان المیدان در مرکز بغداد، پایتخت عراق قرار دارد.

هر چند بازار جزو بازارهای سنتی دسته بندی می شود اما قیمت ها در این بازار بسیار متفاوت و از یک دلار تا یک میلیون دلار است. البته قیمت کالا بستگی به کیفیت و خریدار آن دارد.

این بازار در چند کوچه قدیمی و تو در تو بنا شده و کالاهای بسیار لوکس و قیمتی پاساژها در آن عرضه می شود. با اینکه بازار در دوره خلیل پاشا در اواخر دوره عثمانی در اوایل قرن بیستم ساخته شده اما در طول حکومت های پیاپی در عراق (نظام پادشاهی و جمهوری و تمامیت خواه و دموکرات) دوام آورده است. راسته عتیقه جات هم با آن ساعت های قدیمی یا سنگ و تابلوها تغییر نکرده است.

این بازار در دوره ملک فیصل اول (وفات ۱۹۳۳) و پسرش ملک غازی (در جریان تصادف در سال ۱۹۳۹ کشته شد) و نوری سعید (در سال ۱۹۵۸ کشته شد) و عبد الکریم قاسم (در سال ۱۹۶۳ اعدام شد) و صدام حسین (در سال ۲۰۰۶ اعدام شد)‌برپا بوده است.

عباس صاحب مغازه عتیقه جات در بازار الهرج به «الشرق الاوسط »گفت «راسته عتیقه جات بخش مهم این بازار به شمار می رود. شما در این بازار همه جور کالای کمیاب و غیر کمیاب می توانید پیدا کنید. خرید کالا بستگی به سلیقه و قدرت خرید مشتریان دارد».

عباس افزود «برخی مشتریان دنبال کالاهای روزمره و ارزان قیمت می گردند که بیشتر جمعه ها عرضه می شوند. دستفروشان جمعه ها بساط کالاهای دست دوم را روی زمین پهن می کنند. اما عتیقه جات هم به فروش می رسد که البته خیلی گران هستند».

ابو رامی یکی از فروشندگان در پاسخ به سوالی در مورد مشتریان عمده راسته عتیقه جات گفت «ساکنان قدیمی بغداد هنوز عتیقه جات و تابلوهای کمیاب و گران قیمت نگهداری می کنند. آنها عمدتا این کالاها را نمی فروشند مگر اینکه بخواهند مهاجرت کنند. بغدادی ها و گردشگران معمولا قدرت خرید بالایی دارند اما شمار این افراد به دلیل شرایط امنیتی محدود شده است. برخی هیات ها گاهی از این بازار دیدن می کنند و ممکن است از کالایی خوششان بیاید و بخرند».

ابو رامی درباره قیمت ها می گوید «اینجا اجناس با هر قیمتی که بخواهید یافت می شود یعنی از کالای یک دلاری گرفته تا عتیقه جات و تابلوهای چند صد هزار دلاری».

عباس صاحب «عتیقه فروشی عباس» افزود «بازار در مسیر خیابان المتنبی قرار گرفته یعنی در مرکز شهر. سیاستمداران هم از این بازار دیدن می کنند. آنها عتیقه جات نمی خرند بلکه بیشترشان سنگ و تسبیح می خرند».