
سید محمد خاتمی در کنار میرحسین موسوی – عکس از خبرگزاری فرانسه
ده نفر از نمایندگان مجلس ایران در تذکری کتبی به مصطفی پورمحمدی، وزیر دادگستری ایران، خواستار اجرای «حکم ممنوع التصویر، ممنوع الخروج و ممنوع البیان بودن» محمد خاتمی توسط قوه قضائیه ایران شدند.
به گزارش وب سایت خانه ملت متعلق به مجلس ایران، این نمایندگان مجلس ایران، روز یکشنبه از قوه قضائیه این کشور خواسته اند که برای اجرای حکم قضائی علیه محمد خاتمی «اهتمام داشته باشد».
روحالله حسینیان، جواد کریمی قدوسی، محمداسماعیل کوثری، فاطمه آلیا، و مهرداد بذرپاش که از منتقدان سرسخت روحانی و از اعضای جبهه پایداری در مجلس ایران محسوب می شوند، از جمله امضاکنندگان این نامه به وزیر دادگستری ایران هستند.
خبر ممنوع الخروجی محمد خاتمی را برای اولین بار عباس امیری فر، دبیر اجرایی جامعه وعاظ تهران، به نقل از یک مقام اطلاعاتی اعلام کرده بود.
ممنوع الخروج شدن سید محمد خاتمی در فروردین سال ۱۳۸۹ نیز هنگامی که وی قصد داشت برای شرکت در اجلاس سالانه شورای تعامل در زمینه خلع سلاح هستهای عازم هیروشیمای ژاپن شود، نیز طرح شده بود.
سید محمد خاتمی اواخر سال ۸۸ نیز خود اعلام کرده بود که ممنوع الخروج شده است. اما محمود علیزاده طباطبایی، وکیل خاتمی، در آن زمان در گفت و گو با خبرگزاری ایلنا اعلام کرده بود که «هیچ حکم ممنوع الخروجی برای وی صادر نشده است.»
در آن زمان رسایی، از نمایندگان مجلس ایران در گفت و گو با خبرگزاری فارس گفته بود که در پی شکایت ۱۵۰ نماینده مجلس ایران خاتمی ممنوع الخروج شده است.
دکتر آذر منصوری، از اعضای حزب مشارکت، در گفتگو با شرق پارسی در این باره می گوید: «”سالهاست که گروه های تندرو سعی در اعمال فشار بر آقای خاتمی و طیف همفکر انشان را دارند. آنها عملا طی این چند سال باعث شدند که خاتمی نتواند در عرصه های سیاسی فعالیت کند.»
وی افزود: «با انتخاب آقای روحانی قدری فضای باز سیاسی در کشور به وجود آمده و آنها از اینکه خاتمی بتواند دوباره در فضای سیاسی ایران تاثیرگذار باشد احساس خطر کرده اند و به دنبال این هستند که با شیوه های مختلف به ایشان فشار وارد کنند».
پس از انتخاب یازدهمین دوره ریاست جمهوری در ایران، برخی رسانه ها از لغو ممنوع الخروج شدن خاتمی خبر داده بودند. در همین حال غلامحسین محسنی اژهای، سخنگوی قوه قضائیه ایران، ۲۲ مهر ماه سال گذشته، اعلام کرده بود که «کسانی که در جریان فتنه ۸۸ ظلم کردند تفاوتی در مورد آنها رخ نداده است و مراحل قبل برای آنها اجرا میشود».
اگرچه مشخص نیست بر اساس کدام حکم قضایی و در کدام دادگاه، آقای خاتمی ممنوع التصویر، ممنوع الخروج و ممنوع البیان شده است، محمد موسوی نژاد، نماینده دشتستان در مجلس ایران، به خبر آنلاین گفته است «حکم خاتمی را مصوبه شورای عالی امنیت ملی اعلام کرده بود».
دکتر یوسف مولایی، استاد حقوق بین الملل دانشگاه تهران نیزدرباره ممنوع الخروجی آقای خاتمی به شرق پارسی گفت: «درباره وضعیت آقای خاتمی مشخص نیست که کدام دستگاه و کدام دادگاه حکم ممنوع الخروجی را برای ایشان صادر کرده است. گفته می شود که شورای عالی امنیت ملی بود اما باید همین هم اعلام می شد.»
وی افزود: «دستگاهی می تواند مانع از خروج یک فرد از کشور شود که قانونا این اختیار را داشته باشد. معمولا ممنوع الخروجی از طریق دادستان پیگیری می شود و یا نهادی که این اختیار را دارد به دادستانی اعلام می کند که در مورد خاتمی هم این اتفاق باید بیافتد.»
اما بحث ممنوع الخروج شدن خاتمی به اظهارات علی لاریجانی، رئیس مجلس ایران درگفتگو با روزنامه لوموند نیز باز می گردد که طی آن وی گفته بود: «ممنوع الخروج بودن محمد خاتمی جزو عادات بد دولت احمدی نژاد بوده است».
در پی این اظهارات و به گزارش خبرگزاری تسنیم، احمدی نژاد که دو دوره ریاست جمهوری ایران را بر عهده داشت گفت: «این موضوع قضایی است. چه ربطی به ما دارد؟ من حتی اگر این اختیار را داشتم هرگز این کار را نمیکردم».
به گفته احمدی نژاد، «محمد خاتمی هشت سال در کشور رئیسجمهور بوده؛ گرچه ما ممکن است در شیوه اداره کشور اختلاف نظر داشته باشیم ولی به هر حال فردی رئیس کشور بوده و این که رئیسجمهور بعدی بیاید بگوید او ممنوعالخروج شده چه معنایی میتواند داشته باشد».
همچنین حیدر مصلحی، وزیر اطلاعات کابینه احمدی نژاد هم در سال ۸۹ گفته بود: «ممنوع الخروجی اشخاص دست قوه قضاییه است و هرگاه که این دستگاه حکم جلبی صادر کند این کار صورت خواهد گرفت».
همچنین کریمی قدوسی، از نمایندگان مجلس ایران، در گفت و گو با روزنامه شرق که امروز دوشنبه منتشر شده، گفته است: “آقای خاتمی باید بعد از حوادث سال ۸۸ یا توبه میکرد یا اینکه به موقع واکنش نشان می داد که هیچ کدام از اینها را انجام نداد”.
به گفته این نماینده منتقد دولت ” خواسته ما از مدعیالعموم این بوده که حکم را اجرایی کند، چرا باید استانداران به دیدار خاتمی بروند؛ چرا باید وزرا بروند و خاتمی را ببینند. اینها خلاف قانون است و عبور از خط قرمزها”.
در واکنش به درخواست این نمایندگان مجلس، علی مطهری، دیگر نماینده مجلس ایران در گفتوگو با ایسنا گفت: این تذکر نامعقول به نظر میرسد.
وی افزود: بر اساس کدام حکم قضایی آقای خاتمی ممنوعالتصویر و ممنوعالخروج و ممنوعالبیان شده است؟ ایشان در کدام دادگاه از خود دفاع کرده است که بعد محکوم به این احکام شده باشد؟