دیدار حسن روحانی با سرگئی لاوروف - عکس از خبرگزاری فرانسه

دیدار حسن روحانی با سرگئی لاوروف – عکس از خبرگزاری فرانسه

وزیر خارجه روسیه در راس یک هیئت بلندپایه سیاسی برای دیدار و گفت و گو با مقام‌های ایران وارد تهران شد و در دیدار با وزیر خارجه و رییس جمهور ایران تاکید کرد که توافقات ژنو و به‌ویژه لغو تحریم‌ها باید اجرایی شود.

او همچنین اعلام کرد که از نتایج این توافقنامه به رسمیت شناخته شدن حق ایران برای پیگیری برنامه هسته‌ای صلح‌آمیز بالاخص غنی‌سازی است.

سفر سرگئی لاوروف در شرایطی به ایران انجام شده است که رییس کمیته امور بانکی سنای آمریکا نیز در بیانیه‌ای اعلام کرد که تحریم‌های تازه‌ای درباره ایران وضع نمی‌شود.

لاوروف چهارشنبه ۱۱ دسامبر با محمد جواد ظریف همتای ایرانی خود که آخرین دیدارشان به اوایل آذر در ژنو سوییس بر می‌گردد، دیدار کرد.

در این دیدار مسائلی از قبیل توافقنامه ژنو، موضوع سوریه، افغانستان، دریای خزر، عراق و البته موشک‌های اس-۳۰۰ مورد بحث قرار گرفت.

لاوروف در کنفرانس مطبوعاتی مشترک خود با وزیر خارجه ایران در روز چهارشنبه با اشاره به همکاری‌های تهران و مسکو درباره مسائل منطقه‌ای گفت: «در دیدارش با ظریف نتایج نشست “ژنو۳” را مورد بررسی قرار داده‌اند که یکی از آنها حق ایران برای استفاده از انرژی صلح‌آمیز هسته‌ای از جمله حق غنی‌سازی بوده است.»

وزیر امورخارجه روسیه همچنین اظهار داشت که«ما درک مشترکی درباره سند ژنو داریم و اینکه این سند باید توسط طرف‌ها به اجرا گذاشته شود و سعی می‌کنیم اینگونه شود و به همین دلیل بسیار فشرده و هدفمند کار خواهیم کرد تا به مرحله بعدی حل و فصل و عادی‌سازی مساله هسته‌ای ایران و نتیجه نهایی که اجازه دهد این مساله به طور کامل حل و فصل شود، برسیم.»

وزیر خارجه روسیه افزود: «گاهی این پرسش مطرح می‌شود که چه زمانی توافقات ژنو نهایی خواهد شد؟ که باید به آن پاسخ داد این مساله بستگی به شرایط مختلف دارد.»

او همچنین در پاسخ به این پرسش که «آیا ایران و روسیه درباره موضوع هسته‌ای با یکدیگر همکاری خواهند داشت؟» گفت: «ما علاقه‌مند هستیم همکاری‌مان را با ایران در زمینه توسعه انرژی صلح‌آمیز هسته‌ای ادامه دهیم. در واقع طرح‌های ایران را برای احداث بلوک‌های جدید شبیه نیروگاه بوشهر که با آب سبک کار می‌کنند می‌دانیم و تاکید می‌کنم که هیچ قطعنامه شورای امنیت هم‌چنین نیروگاهی را منع نکرده است.»

وزیر امور خارجه روسیه همچنین خبر داد که ایران و روسیه برای برگزاری نشست همکاری‌های مشترک اقتصادی دو کشور توافق کردند و کمیته‌های پیگیری آن را نهایی کرده‌اند.

او موضوع سوریه و تحولات شمال آفریقا را از دیگر موضوعات مورد بحث و گفت‌وگو با وزیر خارجه کشورمان عنوان و اضافه کرد: «تمام طیف‌های مختلف سوری و بازیگران خارجی باید در نشست «ژنو۲» حضور داشته باشند و کسانی که می‌توانند به سهم خود کمک کنند باید در این زمینه فعال باشند.

در همین حال محمدجواد ظریف در این نشست خبری مشترک با همتای روسی خود به نقش برجسته روسیه به عنوان یکی از اعضای مهم گروه ۱+۵ و نیز کشور دوست ایران تاکید کرد.

نشست خبری مشترک وزرای امور خارجه ایران و روسیه- عکس از آسوشیتدپرس

نشست خبری مشترک وزرای امور خارجه ایران و روسیه- عکس از آسوشیتدپرس


به گزارش تسنیم، ظریف در پاسخ به سوال شبکه اینترفکس درباره انصراف روسیه از تحویل سیستم‌های دفاع اس-۳۰۰ و پیشنهاد جدید روسیه برای جایگزینی این سیستم دفاع موشکی توسط سیستم جدیدی گفت: «تهران کماکان بر اجرای توافقات گذشته اصرار دارد و در همین زمینه در سفر معاون وزیر روسیه با مقامات دفاعی گفت‌وگوهایی انجام شد و مذاکرات ادامه دارد. با توجه به روابط خوب ایران و روسیه و با توجه به روابط درازمدت دوطرف امیدواریم بتوانیم این موضوع را به نحو قابل قبولی حل و فصل کنیم.»

همچنین حسن روحانی رییس جمهور، با سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه دیدار و گفت و گو کرد. رییس جمهور با اشاره به اقدامات انجام گرفته از سوی دو طرف برای اجرایی شدن توافقات رؤسای جمهور ایران و روسیه در بیشکک گفت: «هدف ما رسیدن به روابطی استراتژیک و بسیار نزدیک با روسیه است، ایران همچون روسیه آماده رسیدن به توافق جامع بلند مدت میان دو کشور است که زمینه‌های همکاری‌های دو جانبه، منطقه‌ای و بین‌المللی را در بر بگیرد.»

وی در این دیدار که موضوعاتی چون ضرورت برقراری صلح و امنیت، مبارزه با تروریسم و افراطی‌گری، مسائل و چالش‌های منطقه‌ای و تحولات سوریه و مذاکرات هسته‌ای ژنو مطرح شد، اظهار داشت: «در زمینه مذاکرات هسته‌ای ژنو، ایران همواره بر دو اصل تأکید دارد، اصل اول عدم پذیرش تبعیض و بهره‌مندی یکسان از تمامی حقوق مندرج در ان‌.پی.تی به خصوص حق غنی‌سازی در داخل خاک ایران و اصل دوم تأکید بر صلح‌آمیز بودن و صلح‌آمیز ماندن فعالیت‌های هسته‌ای ایران.»

رییس جمهور کشورمان افزود: «مفهوم توافق‌نامه ژنو، این است که تمام حقوق ایران از جمله حق غنی‌سازی در آن به رسمیت شناخته شده و اگر کشورهایی بخواهند تفسیر دیگری از این توافق مطرح کنند، به اعتماد فی‌مابین و تلاش‌های اعتمادساز موجود لطمه وارد کرده‌اند.»

در این دیدار ابعاد گوناگون همکاری‌های دو جانبه ایران و روسیه در زمینه‌های اقتصادی، صنعتی، تجاری، بانکی، فناوری‌های هسته‌ای، علمی و همکاری‌های رسانه‌ای مورد بحث و بررسی قرار گرفت.