بان کی مون، دبیر کل سازمان ملل روز یکشنبه به میشل سلیمان رئیس جمهور لبنان به خاطر تشکیل دولت جدید تبریک گفت و این در حالی است که نشانه هایی مبنی بر تمایل همکاری میان احزاب مختلف کشور وجود دارد.
میشل سلیمان گفته است که “اجرای تصمیمات گروه حمایت بین المللی برای لبنان، که در سپتامبر ۲۰۱۳ در نیویورک دیدار کردند و تضمین حمایت از جلساتی که قرار است در فرانسه و ایتالیا به منظور اجرای این تصمیمات برگزار شود، و ارائه پوشش بین المللی برای ارتش به منظور دریافت سلاح های ضروری که عربستان سعودی اعطا کرده است، بدون مانع یا مشکل، تا از این طریق بتواند از لبنان دفاع کند و کنترل اوضاع داخلی را در دست گیرد و صلح ملی را حفظ کند و با تروریسم مبارزه کند،” اهمیت دارد.
وائل ابوفعور وزیر بهداشت لبنان ابراز خوش بینی کرده است که دولت جدید، که پس از ده ماه بن بست توسط تمام سلام نخست وزیر این کشور تشکیل شده است بتواند بر همه موانع فائق آید.
وی گفت: “دولت همه عناصر اختلاف تفرقه را در اختیار داشت” اما “از قدرت کنار هم جمع شدن نیز برخوردار بود.”
وی افزود: “ولید جنبلات [رهبر حزب سوسیالیست ترقی خواه] در پی خبر تشکیل دولت، به برقراری تماس هایی به ویژه با فؤاد سینیوره رهبر جنبش المستقبل و نیز رهبران حزب الله پرداخته است.”
ابوفعور گفت: “این دو حزب تایید کرده اند که در این باره نگاهی مثبت دارند و آماده اند روابط فیمابین را احیا کنند،” و نیز اینکه “اقدام اخیر در تشکیل دولت موجب ایجاد موازنه سیاسی برای کشور شده و فضایی از رضایت را در کشور به وجود آورده که باید از آن به عنوان سرمایه ای سیاسی و نیز برای بهبود امنیت و اقتصاد از آن بهره گرفت.”
قاضی یوسف، یکی از اعضای جنبش المستقبل، روز یکشنبه به الشرق الاوسط گفت: “ما با نگاهی مثبت به اوضاع در لبنان پس از تشکیل دولت نگاه می کنیم و درباره فائق آمدن بر بحران های داخلی ناشی از اختلافات داخلی خوش بین هستیم.”
وی گفت انتظار دارد “نشانه هایی از حسن نیت در نخستین جلسه شورای وزیران که قرار است روز سه شنبه برگزار شود، ظهور پیدا کند.”
دولت لبنان در جلسه نخست کمیته ای را تشکیل خواهد داد که پیش نویس بیانیه وزیران را به عنوان نخستین ماموریت کابینه لبنان تهیه کند. این پیش نویس شاخص های اصلی برنامه کابینه را در تدارک برای معرفی به مجلس برای دریافت رای اعتماد مشخص خواهد کرد.
بیانیه وزیران مانع اصلی تشکیل دولت های قبلی بوده است، آن هم به علت اصرار حزب الله بر قید عبارت “ارتش، مردم، مقاومت” که در همگی بیانیه های وزیران دولت های فؤاد سینیوره، سعد حریری و نجیب میقاتی گنجانده شده بود. ائتلاف ۱۴ مارس با قید این عبارت در بخش سیاسی این بیانیه مخالفت کرده بود.
به گفته قاضی یوسف، این عبارت را می توان دور زد اگر بیانیه وزیران اعلامیه بعبده [که خواستار بی طرفی لنان در مناقشات بین المللی می شود] و اعلامیه بکرکی [که دو هفته پیش توسط اسقف مارونی ها صادر شد] را تصویب کند.
وی افزود: “اگر این دو سند تصویب شود، می توانیم از بسیاری مشکلات و موانع اجتناب کنیم.”
قاضی یوسف قبل از این به رادیو الشرق گفته بود که “تشکیل دولت تنها با تلاش ها و فداکاری های سعد حریری میسر شده است.” اشاره وی به سخنان حریری در خارج از دادگاه کیفری بین المللی درباره لبنان بود که طی آن وی از همه خواست دولت ائتلاف ملی تشکیل دهند.”
وی گفت “حریری موافقت کرده است در شورای وزیران در کنار کسی که متهم به قتل پدر او بوده است و نیز کسی که به او توهین کرده است بنشیند”.
در همین حال، شیخ نبیل قاووق معاون شورای اجرایی حزب الله گفت که “سهم حزب الله در دولت بیانگر شدت از خودگذشتگی ما و علاقه ما به تشکیل دولت، به جای نگرانی درباره میزان حضورمان در دولت است.”
به گفته قاووق حزب او “نفوذ و وتوی بیرونی ها را شکست، نفوذی که آنها با آن در صدد منزوی ساختن مقاومت و فشار آوردن بر آن برای تغییر موضع در داخل یا در سوریه – با تشکیل دولت ائتلافی بودند که از مشارکت موثر و منصفانه همه برخوردار است.”
بلافاصله پس از اعلام تشکیل دولت، ائتلاف های سیاسی لبنان ترسیم برنامه سیاسی کشور را آغاز کرده اند و خواستار انتخابات ریاست جمهوری در ۲۵ مه و نیز انتخابات پارلمانی در پاییز آینده شده اند، تا از این طریق به بمب گذاری هایی که اخیرا لبنان را به لرزه در آورده است پایان داده شود، و اصلاحات اقتصادی با وجود وضعیت رو به وخامت امنیتی ناشی از بحران سوریه و حضور حدود یک میلیون آواره از سوریه به اجرا در آید.