آیت الله مکارم شیرازی از مراجع تقلید نزدیک به حکومت ایران اعلام کرده است که گسترش «خدمات اینترنت پرسرعت همراه و کلیه خدمات نسل سوم و بالاتر کاری بر خلاف شرع و موازین اخلاقس و انسانی است.»
این مرجع تقلید ساکن قم در پاسخ به استفتای جمعی که خود را «فعالان فضای مجازی» می نامند، استفتایی را در وب سایت شخصی خود منتشر کرده است که در آن با اشاره به «مفاسد متعدد گسترش دادن خدمات اینترنت پرسرعت» نوشته است: «با توجه به اینکه شبکه ملی اطلاعات که میتواند بسیاری از مشکلات را حل کند، فراهم نشده، به یقین اقدام بر این کار عجولانه یعنی خدمات اینترنت پرسرعت همراه و کلیه خدمات نسل سوم و بالاتر، کاری بر خلاف شرع و بر خلاف موازین اخلاقی و انسانی است.»
آیت الله مکارم شیرازی به مسئولان اجرایی ایران توصیه کرد که رواج اینترنت پرسرعت را «روشنفکری دینی و آزادی علمی «تصور نکنند و از مسئولان قضایی خواست که «در این امر حیاتی بی تفاوت نباشند».
این استفتا در حالی منتشر شده است که خبرگزاری های داخلی ایران خبر از اعطا مجوز نسل سوم و چهارم خدمات اینترنتی روی تلفن همراه به شرکت های ایرانسل و همراه اول داده اند.
خدمات اینترنتی «نسل سوم» یا ۳ جی ، امکان انتقال سریع تر داده های اینترنتی در تلفن های همراه و مشاهده آسان تر تصویر و فیلم ها را فراهم می کند. برنامه وزارت مخابرات دولت حسن روحانی برای توسعه این خدمات، با مخالفت محافظه کاران مواجه شده است.
این مرجع تقلید، از جمله دلایل دیگر مخالف خود با خدمات اینترنتی نسل سوم و بالاتر را این دانسته که «مجوزهای قانونی برای این کار گرفته نشده و مخالفت با قوانین جمهوری اسلامی جایز نیست با توجه به اینکه شبکه ملی اطلاعات که میتواند بسیاری از مشکلات را حل کند فراهم نشده است.»
وی همچنین در این استفتا با تاکید بر نقش «شورای عالی فضای مجازی به عنوان مرجع قانونی اینگونه امور» از مسئولین خواسته است که پس از رعایت اموری که جلوی جنبه های منفی این کار را میگیرد اقدام کنند.
شورای عالی فضای مجازی، در اسفند سال ۱۳۹۰ و توسط آیت الله خامنه ای برای سیاست گذاری عالی در زمینه اینترنت تاسیس شده و مسئولان ارشد سه قوه، فرماندهان نظامی و تعدادی از شخصیت های حقیقی مورد اعتماد رهبر ایران در آن عضویت دارند.
آیت الله مکارم شیرازی در اظهار نظر خود، دلایل «غیرشرعی» بودن خدمات نسل سوم و بالاتر را تبعاتی همچون «دسترسی جوانان و حتی نوجوانان به مطالب و فیلمها و عکسهای آلوده و فیلمهایی که ضدیت با اخلاق و عقاید اسلامی دارد» دانسته است.
پاسخ وزیر ارتباطات ایران به فتوای آیت الله مکارم شیرازی
محمود واعظی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات ایران، سه شنبه ۴ شهریور (۲۶ اوت) در واکنش به فتوای اخیر آیت الله مکارم شیرازی، خطاب به وی و سایر مراجع اطمینان داده است که «موضوع فرهنگ و اخلاق در نسل سوم به بالاتر و بقیه موارد» جزو «دغدغه های اصلی» دولت است و مجوزهای جدید، چیزی فراتر از آنچه شرکت رایتل از سه سال پیش ارائه می کند، نخواهد بود.
دولت ایران، طبق برنامه پنجم توسعه موظف به راه اندازی «شبکه ملی اطلاعات» شده که یک شبکه اینترنتی داخلی و تحت نظارت بیشتر حکومت ایران خواهد بود.
محافظه کاران ایران، به تازگی فشار بر دولت حسن روحانی را برای اجرای سریع تر این شبکه افزایش داده اند.