رییس جمهور ایران در سفر خود به خوزستان بار دیگر تاکید کرد که این کشور به دنبال فناوری صلح آمیز هسته ای است و گفت: «ما می گوییم فناوری صلح آمیز هسته ای، نه یک کلمه کمتر و نه یک کلمه بیشتر.»
حسن روحانی رییس جمهور ایران روز سه شنبه ۱۴ ژانویه نخستین سفر استانی خود را به خوزستان آغاز کرد و در این سفر با مردم، اعشایر و نیروهای مسلح این استان دیدار کرد و درباره فعالیت های فناوری هسته ای این کشور گفت: «در زمینه فناوری صلح آمیز هسته ای هرگز به دنبال سلاح هسته ای نبوده و نیستیم و این فتوای رهبر ما و تعهد کشور ما است.»
استان خوزستان یکی از استان های ایران است که شهروندان عرب ایرانی در آن زندگی می کنند. از اینرو روحانی در دیدارهای خود تاکید کرد که ایران برای دستیابی به اهدافش نیاز به وحدت، یکپارچگی و مراقبت از مرزها و منافع ملی دارد.
وی افزود: «ما به عنوان کشوری که در دفاع از حقوقمان به شدت اصرار داریم، همانطور که حاضر نیستیم یک میلی متر از سرزمین ما مورد تجاوز قرار گیرد، حاضر هم نیستیم به یک میلیمتر از حقوق ما تجاوز شود.»
رییس جمهور ایران با تاکید بر اینکه کشورش به دنبال سلاح کشتار جمعی نیست گفت: «ما به همه کنوانسیون های بین المللی درباره منع استفاده از سلاح های کشتار جمعه پیوسته ایم و در عین حال از فناوری صلح آمیز نیز کوتاه نخواهیم آمد.»
وی با اشاره به سابقه ایران که تاکنون به کشوری تجاوز نکرده است و قصد تجاوز هم ندارد گفت:«ما به کسی تجاوز نمی کنیم، اما در برابر تجاوز با همه توان و قدرت از منافع خود و انقلابمان دفاع می کنیم و دشمن را از تجاوزش پشیمان خواهیم کرد.»
دولت ایران تصمیم به بهبود روابط با کشورهای دیگر دارد
رییسجمهور ایران صبح روز سه شنبه ۱۴ ژانویه وارد شهر اهواز شد و در مصلای اهواز با جمعیت حاضر سخنرانی کرد. بخش مهمی از سخنان روحانی درخصوص برنامه های دولت وی برای احیای اقتصاد و کشاورزی در این استان نفت خیز اختصاص یافت. وی در این سخنرانی که در انتها به زبان عربی برای جمعیت عرب خوزستانی ایراد شد سعی کرد که امید به آینده و بهتر شدن شرایط سخت زندگی در خوزستان را به مردم این استان نوید دهد.
روحانی گفت: «ما در شرایط فعلی نیازمند هجرت هستیم»، هجرتی از شرایط نابسامان فعلی که شامل رکود و تورم و بیکاری است، به شرایطی مطلوب که این مشکلات رفع شده یا کاهش یافته باشد.
روحانی با اشاره به تصمیم جدی دولتش برای بهبود روابط تنش آلود ایران با کشورهای دیگر گفت: «ما مصمم به هجرتیم. هجرت از شرایطی که در شأن ملت بزرگ ایران نیست تا رسیدن به شرایط مطلوب ایران.»
روحانی شرایط فعلی ایران را شایسته جایگاه حقیقی ملت ایران ندانست و تصریح کرد که شکاف ها اختلافات را رفع و جامعه را متحد خواهد کرد.
روحانی همچنین با اشاره به اینکه تا چند روز دیگر توافق ژنو اجرایی خواهد شد، گفت: «توافق ژنو یعنی تسلیم قدرتهای بزرگ در برابر ملت ایران و شکستن دیوار تحریم.»
جامعه ایرانی را از دو منظر می توان مواجه با دو چالش سیاسی-اجتماعی دانست، چالش وفاق ملی که در آن تمام نیرو های سیاسی معتقد به قانون اساسی جمهوری اسلامی در آن بتوانند به فعالیت سیاسی بدون پرداخت هزینه اعم از اتهام به ارتباط با بیگانه و یا فتنه شوند. دیگری چالش قومیتی-مذهبی است که سوء مدیریت زمان احمدی نژاد آن را بطور بی سابقه ایی افزایش داد. ایرانیان کرد، بلوچ و عرب خواهان ایفای نقش بیشتر در سطوح مدیریتی مناطق خود هستند که به نظر می آید دولت روحانی نگاه مثبتی به این موضوع دارد.
بحران خشکی کارون و وعده احیای همه زمینهای خوزستان برای کشاورزی
روحانی با توجه به بحران کم آبی و کاهش شدید آب رودخانه کارون گفت: «این سرزمین، سرزمینی است که هر مقدار این دولت برای تلاش و سرمایهگذاری کند، کم است. اولین قدم احیای کشاورزی استان خوزستان است. ما برای آباد کردن ۵۵۰ هزار هکتار سرزمین استان به ۱۵۰ هزار میلیارد تومان بودجه نیازمندیم که این رقم در دولت پیشبینی شده است.»
کارون شریان حیات استان خوزستان است که در سالهای اخیر با کم آبی بی سابقه ایی روبرو است و علت اصلی آن هم برداشت بیش از حد از سر شاخه های کارون در استان های شمالی و همچنین احداش سد های گوناگون در مسیر این رودخانه است.
رییس جمهور ایران از تصمیم شورای عالی آب ایران برای احیای این رودخانه خبر داد که از این پس استفاده های کشاورزی و صنعتی در استان های شمالی خوزستان از آب کارون صورت نگیرد.
روحانی همچنین از توافق با نوری المالکی نخست وزیر عراق برای لایروبی اروند رود خبر داد. وی گفت هم اکنون هیئتی از عراق برای این امر در تهران است. اروندرود که به نام شط العرب هم شناخته می شود، مرز بین ایران و عراق است از جایی که کارون با دجله و فرات پیوند می خورد تا به خلیج فارس برسد.
روحانی با بیان اینکه «امروز شرایط منطقه آزاد اروند مناسب نیست»، افزود: «دولت مصمم است که کل آبادان و خرمشهر را به عنوان منطقه آزاد اروند اعلام کند.»
رییسجمهور ایران خطاب به مردم خوزستان گفت: «شما شخصیتهای بزرگی را به تاریخ تقدیم کردهاید و همچنین نمادهای ادبی و فرهنگی و دینی همچون دعبل خزایی، ابی نواس و علی بن مهزیار را داشتهاید.»
روحانی سخنان خود را در انتها به زبان عربی انجام داد و به اقشار و طوایف عرب منطقه خوزستان سلام و ارادت خود را ابراز کرد و گفت: «خوشحالم که بین شما غیور مردان دیار خوزستان هستم. ما شجاعت شما را فراموش نمیکنیم.»