سیاستمداران لبنان در حال تفسیر موضع رئیسجمهور هستند
«الشرق الأوسط»: سناء الجاک
در سایه بحران تشکیل کابینه در لبنان از ۷ ماه گذشته که با مشکل «سنیهای ۸ مارس» بغرنجتر شد، اصطلاحهای جدیدی وارد فرهنگ لغت سیاسی لبنان شد.
به گزارش «الشرق الاوسط»، بعد از استفاده از اصلاح «پدر همگان» برای میشل عون رئیسجمهور این کشور این سؤال برای او به وجود آمد که اصطلاح «مادر پسر» از آن کیست که لبنان تقدیم او شود؟
وی برای مقابله با بحران دولتی که در سایه انحصار قدرت توسط احزاب، تشدید شدهاست، به داستانی از سلیمان حکیم استناد کرد.
در این داستان آمدهاست که «دو زن نزد سلیمان حکیم رفتند در حالیکه پسری به همراه داشتند و هر کدام از آنها ادعا میکرد که مادر او است. وی به آنها گفت که با عدالت میانشان قضاوت میکند به طوری که این پسر بچه دو قسمت شده و هر قسمت به یکی از آنها تحویل دادهمیشود. در این میان یکی از آن دو زن فریاد زد که او را نکش بلکه همهاش را به آن یکی بده! اینگونه سلیمان فهمید که او مادر واقعی پسر است و آن را تحویل او داد».
بعد از سؤال عون، فیصل کرامی یکی از اعضای «تشکل مشورتی» طی توئیتی گفت: «عملیات جستجوی مادر پسر در جریان است… جستجوی سلیمان حکیم نیز همینطور».
بشاره الراعی سر اسقف مسیحیان مارونی نیز گفت: «تا امروز نتوانستیم مادر پسر را در لبنان پیدا کنیم؛ و به نظر من کسی آمادگی گذشت را ندارد تا مادر پسر شود».
فرید البستانی عضو حزب «لبنان القوی» نیز اشاره کرد نگاهها معطوف به میشل عون و جنبش سیاسی هدفمند او برای نجات لبنان است و آنها مطمئن هستند که خود او «مادر پسر» است نه این و آن.
در حالی که همه چیز حاکی از آن بود که میشل عون در حل بحران بیطرف است، تلاش مجدد جبران باسیل وزیر خارجه برای حل بحران تشکیل دولت اشاره به احتمال اعطای یکی از پستهای وزارتی سهم رئیسجمهور به نمایندگان سنی دارد.
راشد فاید تحلیلگر سیاسی در خصوص این اصطلاحات جدید عنوان کرد استالین اولین کسی بود که به خود لقب «پدر ملت، پدر مردم و پدر ملتها» داد.
وی در گفتگو با «الشرق الاوسط» عنوان کرد اصطلاحات جدید ناشی از عدم پایبندی به قانون و مکانیسم عمل سیاسی است. آنها شبیه بدعت توافقی دموکراتیک است و هدف از آن ایجاد مخارج حروفی برای مقابله با انفجار بحرانهاست. مادری و پدری نیاز به اثبات علمی داشته و حالتی دائمی دارند نه گذرا.
وی سعد حریری را از همه منطبقتر با اصطلاح «مادر پسر» دانست؛ چرا که از خودگذشتگی حریری برای تسهیل وضعیت سیاسی لبنان به دلیل عدم ثبات دموکراسی آن و غلیه سلاح از بیرون نهادها است و اگر چنین سلاحی در دست داشت معادله وحشت به راه میانداخت که با تحمیل آن به دیگران آنها را مقید به پایبندی به قانون میکرد.
وی بعید دانست که حریری از موضع خود نسبت به عدم اعطای پست وزارتی به «سنیهای ۸ مارس» کوتاه بیاید یا حتی در حال حاضر از تشکیل دولت کنار بگیرد.
وی تشکیل دولت را در گرو عملیات سیاسی داخلی ندانست بلکه آن را در گرو تحولات منطقه دانست.
از نظر وی حزبالله طوری برخورد میکند که گویا نماینده پروژه منطقهای خارجی است و مادامیکه ایران تشکیل دولت در لبنان را به مثابه برگ برندهای برای مذاکره میداند راه حلی وجود ندارد.
وی این برگ برنده را همچون برگ برنده گروگانهای دهه هشتاد قرن پیش دانست؛ چرا که ایران لبنان را ربوده و برای تشکیل دولت معامله میکند و میخواهد الحریری «مادر پسر» ی باشد که حاضر به گذشتهای بسیاری باشد.
اما دکتر الیاس ابو عاصی دبیرکل حزب «الوطنیین الاحرار» این اصطلاحات رایج را فولکور و بیمعنی دانسته که هیچگونه پیشرفتی در تشکیل دولت ایجاد نخواهد کرد.
وی در گفتگو با «الشرق الاوسط» عنوان کرد اگر حزبالله اسم وزاری خود را به حریری تقدیم میکرد تا کنون کابینه تشکیل شدهبود.
وی اظهار کرد حریری واقعاً ثابت کرد که «مادر پسر» است در حالیکه تجربهها نشان داد برخی از مبدأ «یا من یا هیچکس» پیروی میکنند.
ابو عاصی در پایان تأکید کرد که حریری «پدر همگان» نیز است و آن طور که پیداست اگر دولت به خواست حزبالله تشکیل شود منجر به تکهتکه شدن آن میشود که این نشان از این دارد که ما هنوز در وسط پیکربندی تونل ملاحظههای ایرانی گیر افتادهایم.