امیرزی سنگین، وزیر مخابرات افغانستان اعلام کرد که نخستین ماهواره متعلق به این کشور به نام ‘افغانست یک’ تا یک ماه دیگر در مدار زمین در اختیار افغانستان قرار میگیرد و این کشور به صورت رسمی به جمع کشورهای صاحب ماهواره میپیوندد.
به گزارش بی بی سی فارسی، او روز چهارشنبه هنگام امضاء قرار داد این ماهواره با شرکت یوتل ست به خبرنگاران گفت که شرکت یوتل ست اکنون ۳۶ ماهواره در مدار زمین دارد و بر اساس قرارداد میان افغانستان و این شرکت یکی از این ماهوارهها در اختیار افغانستان قرار داده میشود.
آقای سنگین با اشاره به اینکه افغانستان سالانه حدود ۱۵ میلیون دلار از طریق این ماهواره درآمد خواهد داشت، گفت که نفع افغانستان از این ماهواره در کل بیش از ۱۰۰ میلیون دلار خواهد بود.
او درباره کاربرد این ماهواره برای افغانستان گفت که ایجاد تسهیلات در زمینه مخابرات و اینترنت، رسانهها، ارتباط ادارههای دولتی و تامین ارتباط میان نیروهای نظامی افغانستان از کاربردهای این ماهواره خواهد بود.
آقای سنگین ابراز امیدواری کرد که بهبود قابل توجه در پوشش رسانهای در داخل بوجود آید و از طریق این ماهواره رسانههای تصویری افغانستان در کشورهای هند، پاکستان، آسیای میانه، شرق میانه به شمول ترکیه و عربستان سعودی قابل دید خواهد بود و ماهواره افغانستان این کشورها را تحت پوشش قرار خواهد داد.
نصرت الله رحیمی، سخنگوی وزارت مخابرات افغانستان به بیبیسی گفت که شرکت یوتل ست تا یک ماه دیگر این ماهواره را که دارای ۶ ترانسپوندر است در موقعیت که برای افغانستان اختصاص داده شده، انتقال میدهد و از دو ترانسپوندر شرکت یوتل ست سالانه چهار میلیون دلار دریافت خواهد کرد.
او افزود که چهار ترانسپوندر دیگر این ماهواره به صورت رایگان در اختیار افغانستان قرار داده میشود که میتواند سالانه حدود ۱۵ میلیون دلار عاید داشته باشد.
آقای رحیمی با اشاره به اینکه این ماهواره حدود ۱۰ سال قبل به فضا پرتاب شده، توضیح داد که عمر ماهوارهها ۱۵ سال است و افغانستان فقط برای ۵ سال با این شرکت قرار داد دارد.
وزیر مخابرات افغانستان نیز اعلام کرده که قرار است این شرکت تا ختم این قرار داد برای پرتاب افغانستان ۲ آمادگی بگیرد.
افغانستان پیشرفت چشمگیری در بخش ارتباطات در یک دهه گذشته داشته و تعداد شبکه های تلویزیونی این کشور به بیش از شصت کانال و تعداد ایستگاههای رادیویی به ۱۶۰ رسیده است.
وزارت مخابرات و تکنولوژی معلوماتی افغانستان میگوید نزدیک به نود در صد جمعیت اینکشور تحت پوشش خدمات مخابراتی قرار دارند و بیش از بیست ملیون نفر از تلفنهای همراه استفاده میکنند.
در افغانستان ۲.۱ میلیارد دلار در بخش مخابرات سرمایه گذاری شده و مالیاتی که افغانستان سالانه از بخش مخابرات میگیرد به بیش از دو صد ملیون دلار میرسد.