لبنان در صدر فهرست کشورهای دارای بیمار سرطانی در غرب آسیا
بیروت: بولا اسطیح
کارشناسان تصمیمات حسین الحاج حسین وزیر صنعت لبنان برای نجات رودخانه لیطانی از آلودگی را دیرهنگام عنوان کردند.
به گزارش «الشرق الاوسط»، این وزیر دستور دادهاست تا ۷۹ موسسه صنعتی غیرقانونی در شرق لبنان که متهم به آلودگی این رودخانه شدهاند تعطیل شده و به۷۲ موسسه قانونی دیگر هشدار داد تا به شروط مجوز قانونی، زیست محیطی و بهداشتی پایبند باشند.
موسسه «منفعت ملی رودخانه لیطانی» معتقد است که این رودخانه تبدیل به یک کانال بزرگ فاضلاب شدهاست و همچنان با مشکلات بزرگی دست و پنجه نرم میکند که باعث افزایش بیسابقۀ بیماران سرطانی در شهرها و روستاهای اطراف آن خواهد شد.
گفتنی است که لبنان با توجه به میزان جمعیتی که دارد اخیراً در صدر فهرست کشورهای غرب آسیا قرار گرفت که بیشترین میزان مبتلایان به سرطان را در خود جا دارند.
بر اساس گزارش سازمان بهداشت جهانی در سپتامبر گذشته، بیش از ۱۷ هزار نفر در سال ۲۰۱۸ به سرطان مبتلا شدند و از میان هر ۱۰۰ شهروند لبنانی ۲۴۲ نفر آنها سرطانی هستند.
طول رودخانه لیطانی ۱۷۰ کیلومتر است و از مناطق شرق کشور شروع شده و به دریای مدیترانه در جنوب آن میریزد که از حدود ۲۰ درصد کل مساحت لبنان میگذرد.
هشدارهای وزارت مربوطه و موسسه «منفعت ملی رودخانه لیطانی» به صدها کارخانهای که به حریم رودخانه تجاوز میکنند بیفایده بوده و آنها حتی به اخباری که موسسه «منفعت ملی رودخانه لیطانی» در اواخر ماه گذشته برای پایان دادن به این تجاوزها به دادستانی کل تحویل دادهبود، بیاعتنایی کردند، به همین خاطر وزارت صنعت روز گذشته دستور داد تا از میان ۱۱۷ کارخانهای که در آلودگی محیط زیست و به خصوص رودخانه لیطانی دست دارند ۷۹ عدد از آنها تعطیل شوند.
دکتر سامی علویه مدیر کل موسسه «منفعت ملی رودخانه لیطانی» این تصمیم وزارت صنعت را روشی درست عنوان کرد به شرطی که واقعا کارخانهها تعطیل شوند.
بر اساس اظهارات وی به «الشرق الاوسط»، بیش از ۶۰۰ سازمان صنعتی وجود دارند که باید تعطیل شوند.
وی عنوان کردهاست که موسسههای قانونی نیز وجود دارند که روزانه رودخانه را آلوده کرده و هشدار دادن به آنها فایده ندارد بلکه باید آنها را تعطیل کرد.
دکتر علویه خواستار اجرای قوانین متعلق به نظارت بر سازمانهای صنعتی شد تا این کارحانهها و سازمانها بر اساس این قوانین به صورت دورهای بازرسی شوند.
وی همچنین خواستار اعطای مجوز به شهرداریها و استانداریها شد تا این نظارتها را انجام داده و اقدامات لازم را در خصوص این موسسهها انجام دهند.
گفتنی است، بر اساس اظهارات موسسه «منفعت ملی رودخانه لیطانی» کمپهای آوارگان سوری که در کرانه رودخانه لیطانی تاسیس شدهاند باعث شدهاست که این رودخانه تبدیل به فاضلاب و مکانی برای ریختن پسماندها شود. به خصوص که فاضلابهای این کمپها بوسیله تانکرها به رودخانه ریخته میشود.
دکتر علی یعقوب متخصص مهندسی فناوری محیط زیست، آنچه در رودخانه لیطانی اتفاق میافتد را فاجعهای زیست محیطی عنوان کرد که منجر به افزایش بیماران سرطانی شدهاست. این موضوع به خصوص در شهر حوش الرافعه با اصابت ۴۵ نفر به سرطان نمود بیشتری پیدا کردهاست.
یعقوبی در گفتگو با «الشرق الاوسط» اظهار کرد که تصمیمات دولت برای این رود که تبدیل به مرکز پسماندها و فاضلاب شدهاست، بسیار دیرهنگام بود.
وی اعلام کرد که حدود ۷۲۰ کارخانه غیرقانونی در منطقه وجود دارد و فقط ۷۰ یا ۸۰ کارخانه قانونی در این منطقه فعال هستند.