هالووین مراسمی است که هر ساله غروب روز سی و یکم ماه اکتبر در برخی از کشورها برگزار می شود. آتش افروختن، به تن کردن لباس های عجیب که هر کدام از دوره ای تاریخی و یا شخصیت های خیالی و ترسناک، رفتن به دیدار ارواح و خانه هایی که در تصرف ارواح و اجنه و روشن کردن شمع و فانوس در اشکال و اندازه های مختلف از رسوم و آداب مراسم هالووین محسوب می شود.
مهاجران اسکاتلندی و ایرلندی که در آمریکای شمالی اسکان گزیدند این مراسم را در قرن نوزدهم در بخشهایی از آمریکا گسترش دادند. به مرور این جشن به کشورهای دیگر از جمله کانادا، بریتانیا، استرالیا، نیوزلند و دیگر کشورهای اروپایی گسترش یافت.
به طور کلی می توان گفت، امروزه تحت تاثیر رواج مظاهر فرهنگی که از آمریکا به سایر نقاط جهان گسترش می یابد نسل جوان تعداد زیادی از کشورهای اروپایی و حتی بخشی از کشورهای آسیایی از این روز به عنوان مناسبتی برای شادی و برگزاری نوع متفاوتی از جشن های کوچک و بزرگ استفاده می کنند.
رادیو فردا در گزارشی درباره تاریخچه مراسم هالووین نوشت: «اکثر مورخان معتقدند که ریشه های این جشن به یکی از مراسم اقوام سلتیک ساکن غرب اروپا و حدود دو هزار سال پیش برمی گردد. در آن دوران این اقوام بت پرست در روزی مصادف با پایان اکتبر و یا اول نوامبر سال نو خود را جشن می گرفتند. به این روز و این جشن «سو این» گفته می شد.»
این مردمان بر این باور بودند که در چنین روزی روح تمام جانداران و پدیده های طبیعی به سوی جهان پس از هستی حرکت می کنند و در این سفر اهریمنان، پری ها، جادوگران و اجنه با انسانها همراه می شوند.
مردمان سلتیک در این ایام علاوه بر قربانی کردن حیوانات برای خدایان و گردآمدن دور شعله های بزرگ آتش، لباسهای ویژه ای می پوشیدند که به احتمال زیاد اکثر آنها از پوست حیوانات بود و به این شکل می خواستند ارواح و اجنه را فریب داده و از تسخیر روح خود توسط آنها جلوگیری کنند. علاوه بر این گفته می شود که با پوشیدن ماسک و رنگ کردن صورت خود با رنگ های تیره خود را به شکل اجدادشان در می آوردند.
در این جشن ها گاه زنان لباس مردانه می پوشیدند و مردان لباس زنانه که ظاهرا هدف آن به هم ریختن نظم و قواعد حاکم بر جوامع آن روزگار بوده است.
یکی دیگر از آداب آنها دوره گردی و رفتن به در خانه های یکدیگر بوده و با اجرای برنامه های مضحک جلوی هر خانه ای از صاحب آن غذا و نوشیدنی طلب می کردند. سنتی که از نظر برخی مورخان به رسم قاشق زنی در روز چهارشنبه سوری شباهت فراوانی دارد.
آنچه که در طول بیش از دو هزار سال از آداب و سنن جشن هالووین باقی مانده است، جایگاه ویژه آتش افروزی، روشن کردن شمع و فانوس، پوشیدن لباسهای عجیب ، تلاش نمادین برای همراهی و دعوت ارواح و اجنه به این مراسم و گاه دوره گردی و سرزدن به خانه همسایه ها برای قاشق زنی است.
هالووین در ایالات متحده بسیار پرطرفدار است و آمریکایی ها بیش از پنج میلیارد دلار هر سال خرج این جشن می کنند.