حسن روحانی رییس جمهور ایران امروز دوشنبه در مراسم تقدیم استوارنامه از سوی عبدالرحمن بن غرمان الشهری سفیر جدید عربستان سعودی به جایگاه ایران و عربستان سعودی در منطقه خاورمیانه اشاره کرد و یادآور شد: «تعامل و همکاری تهران و ریاض بیتردید میتواند برای ثبات و امنیت کل منطقه مفید باشد.»
رییس جمهور ایران گفت: «تصمیم دولت ایران بر حفظ و گسترش روابط صمیمی و برادرانه با کشورهای اسلامی و به ویژه همسایگان است و در این میان، عربستان سعودی جایگاه خاص و ویژهای برای ایران دارد.»
بیان اینکه ایران و عربستان ظرفیتهای قابل توجهی برای گسترش و تعمیق روابط با یکدیگر دارند، افزود: «دولت جمهوری اسلامی ایران در دوره پیش رو خواهان گسترش روابط با کشور برادر و دوست خود عربستان سعودی در همه زمینههای سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و همکاری و تبادلنظر در تمام مسائل منطقهای و بینالمللی است.»
عبدالرحمن بن غرمان الشهری سفیر جدید عربستان سعودی نیز در این دیدار روابط خوب دو ملت و رهبران ایران و عربستان را عنصری مهم و موثر برای گسترش روابط دو کشور توصیف و تصریح کرد: « رویکردهای دولت جدید ایران چشمانداز و افق جدیدی را در روابط دو کشور گشوده و ملت و مقامات عربستان سعودی برداشتهای مثبتی از این رویکرد جدید دارند.»
سفیر جدید عربستان تاکید کرد: «مسلما با اراده قویای که در مقامات دو کشور برای توسعه مناسبات وجود دارد، روابطی صمیمی و برادرانه بین دو کشور شکل خواهد گرفت که وحدت واقعی و تاریخی میان ایران و عربستان را محقق خواهد کرد.»
حسن روحانی که حتی قبل از انتخاب به عنوان رئیس جمهور ایران بر گسترش روابط با کشورهای حاشیه خلیج فارس تاکید کرده است، پس از پیروزی در انتخابات هم تاکید دارد «همه همسایگان ایران در منطقه خلیج فارس و دریای عمان» باید بدانند دولت وی بر مبنای «تعامل و دوستی با همسایگان به ویژه همسایگان جنوبی» عمل می کند.
رئیس جمهور ایران در سفر به استان هرمزگان در جنوب این کشور، روز چهارشنبه ۷ اسفند در جمع مردم شهرستان جاسک نیز گفته بود: « ما با همه کشورهای جنوبی با روابط و تعامل بهتر، دنبال منطقه ای امن و آماده برای سرمایه گذاری هستیم.»
روابط ایران با کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس به ویژه کشورهای عربستان سعودی، بحرین و امارات عربی متحده در چند سال گذشته با چالشهای زیادی همراه بوده است.
تنش در روابط ایران با این کشورها و به طور کلی با «شورای همکاری خلیج»، موجب از میان رفتن بسیاری از زمینههای مشترک همکاری و تعامل سازنده در منطقه شده است.
حسن روحانی خرداد ماه امسال و قبل از انتخابات ریاست جمهوری در ایران هم در مصاحبه ای ایمیلی با الشرق الاوسط تصریح کرده بود که بهبود روابط با کشورهای همسایه از جمله کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس و به ویژه عربستان سعودی از اولویت های دولت وی خواهد بود.
وی اظهار کرده بود: «اگر انتخاب شوم، بهبود و توسعه روابط با کشورهای همسایه در همه سطوح اولویت مهم دولت آینده من خواهد بود. ایران از طریق دریا و خشکی با ۱۵ کشور هم مرز است. همه آنها برای ما مهم هستند. درباره عربستان سعودی، من در نظر دارم رقابت ناخوشایند بین دو کشور را که اخیرا تشدید شده به احترام متقابل و توافقاتی به نفع دو طرف و نیز همکاری به منظور ارتقای امنیت و برقراری ثبات در منطقه تبدیل کنم.»
روحانی خاطرنشان کرده بود: «ایران و عربستان سعودی می توانند به همراه هم نقش مثبتی در برخورد با مسائل منطقه ای مانند امنیت خلیج فارس ایفا کنند. دولت آینده من قصد ندارد در امور داخلی هیچ کشوری مداخله کند و به دیگران هم اجازه نمی دهد در امور ایران دخالت کنند. مسأله بحرین برای ما اهمیت دارد. ما معتقدیم که استقلال سیاسی، امنیت و تمامیت ملی بحرین شاخص های مهمی برای ثبات و امنیت منطقه است. در این چارچوب، درباره خواسته های مردم بحرین در جهت رسیدن به حقوق مشروعشان، مانند هر کشور دیگری، نباید اهمال شود.»
عبدالعزیز بن عثمان بن صقر، رئیس مرکز تحقیقات خلیج در گفتگوی اختصاصی با شرق پارسی در این باره گفت: «برای بهبود روابط ایران با کشورهای حاشیه خلیج، تهران باید از مداخله در امور این کشورها و نیز مطرح کردن مسائل فرقه ای دست بردارد.»
وی گفت: «ما نمی خواهیم ایران در امور کشورهای عربی دخالت کند و از اختلافات فرقه ای به عنوان ابزاری برای توجیه مداخله اش بهره برداری کند.»
وی افزود اگر ایران این مسائل را حل کند دو طرف می توانند در بسیاری مسائل مانند سیاست های نفتی، امنیت منطقه ای، و بسیاری مسائل دیگر به تفاهم برسند.
عبدالعزیز بن عثمان بن صقر تصریح کرد: “آنچه مقامات ایران می گویند با رفتار آنها و آنچه عملا انجام می دهند تطابق ندارد. آنها از یک سو می گویند خواستار روابط خوب هستند و در همان حال در جنگ رسانه ای و از طریق شبکه العالم و یا روزنامه ها و خبرگزاری ها حرف دیگری می زنند.»
پس از اعلام نتایج انتخابات ریاست جمهوری در ایران، خادم حرمین شریفین ملک عبدالله بن عبدالعزیز، پادشاه عربستان سعودی، پیروزی حسن روحانی در این انتخابات را به وی تبریک گفت و از اظهارات مثبت وی نسبت به اهمیت روابط ایران و پادشاهی عربستان سعودی استقبال کرد.