حسین امیر عبداللهیان معاون وزیر خارجه ایران - عکس از تسنیم

حسین امیر عبداللهیان معاون وزیر خارجه ایران – عکس از تسنیم

وزیر امور خارجه عربستان سعودی رسما از وزیر خارجه ایران برای حضور در نشست سالانه وزرای خارجه کشورهای عضو سازمان همکاری‌های اسلامی در این کشور دعوت کرده است.

به گزارش خبرگزاری ها، معاون عربی آفریقایی وزارت امور خارجه ایران روز سه شنبه گفته است: «دعوتنامه مودت‌آمیز وزیر خارجه عربستان برای شرکت وزیر امور خارجه کشورمان در نشست سالانه وزرای خارجه کشورهای عضو سازمان همکاری‌های اسلامی دریافت شده است.»

به گفته حسین امیرعبداللهیان، این دعوتنامه برای حضور وزیر خارجه ایران در نشست سالانه وزرای خارجه کشورهای عضو سازمان همکاری‌های اسلامی است که اواخر خرداد ماه در جده برگزار می‌شود.

وی افزود: موضوع دیدارهای مقامات تهران و ریاض و از جمله دیدار وزیر امور خارجه ایران و عربستان سعودی در دستور کار مشترک دو کشور است.

سعود الفیصل وزیر خارجه عربستان سعودی پیش از این هم به صورت شفاهی از وزیر خارجه ایران برای سفر به عربستان سعودی دعوت کرده بود.

رسانه‌های ایران روز سه شنبه ۲۳ اردیبهشت به نقل از منابع خارجی گزارش دادند که فیصل در نشست خبری تاکید کرده که کشورش آماده‌ گفتگو با تهران و پذیرایی از وزیر خارجه ایران است.

سعود الفیصل در آن نشست خبری تاکید کرد: «ایران، همسایه ماست و دارای روابط با این کشور هستیم و با ایرانی ها گفتگو می کنیم. امیدواریم همه اختلافات میان دو کشور پایان یابد.»

از سوی دیگر محمدباقر نوبخت سخنگوی دولت ایران اواسط اردیبهشت ماه با بیان اینکه گسترش روابط با کشورهای همسایه از برنامه های دولت این کشور است، گفت: «باتوجه به این که عربستان، همسایه ای است که به حسن همجواری و تحکیم روابط با آن به نفع منطقه خواهد بود، اراده دولت در این است که رابطه با عربستان در جهت تامین منافع هر دو کشور گسترش یابد.»

در صورت انجام سفر محمد جواد ظریف به عربستان سعودی، این نخستین سفر یک وزیر خارجه ایران به ریاض پس از ۶ سال محسوب خواهد شد.

آخرین بار منوچهر متکی وزیر خارجه سابق ایران در اسفند ۱۳۸۷ به ریاض سفر کرد.

حسن روحانی رئیس جمهور ایران از ابتدای آغاز به کار خود در تابستان گذشته، بارها بازسازی روابط با عربستان سعودی را از اولویت های خود ذکر کرده است.

آقای روحانی اسفند ماه گذشته در مراسم تقدیم استوارنامه از سوی عبدالرحمن بن غرمان الشهری سفیر جدید عربستان سعودی، به جایگاه ایران و عربستان سعودی در منطقه خاورمیانه اشاره کرد و یادآور شد: «تعامل و همکاری تهران و ریاض بی‌تردید می‌تواند برای ثبات و امنیت کل منطقه مفید باشد.»

محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران نیز هنگام دریافت رونوشت استوارنامه الشهری خاطر نشان کرد: «اولویت سیاست خارجی ایران، گسترش روابط با همه کشورهای همسایه به ویژه عربستان است.»

مرتضی فیروزی، روزنامه نگار و تحلیلگر سیاسی امور خاورمیانه درباره این دعوت گفته است: «دعوت از وزیر خارجه ایران از سوی سعود الفیصل وزیر خارجه عربستان، خود بیانگر آنست که افق روابط دو کشور نسبت به سال های قبل روشن تر شده است و نشان می دهد که دو طرف در ماه های اخیر اقداماتی را در این راستا انجام داده اند.»

حسن روحانی پیش از پیروزی در انتخابات خرداد ۹۲، بهبود رابطه با همسایگان ایران و کشورهای عربی منطقه را از مهمترین برنامه‌های سیاست خارجی خود اعلام کرده بود.

عادی‌سازی رابطه با عربستان سعودی یکی از بخش های مهم این سیاست محسوب می‌شود. روابط ایران و عربستان سعودی در سال‌های اخیر با تشنج و اختلاف بر سر مسائلی چون بحران سوریه، سردتر شده است.

حسن روحانی خرداد ماه پارسال و قبل از انتخابات ریاست جمهوری در ایران هم در مصاحبه ای ایمیلی با روزنامه الشرق الاوسط تصریح کرده بود که بهبود روابط با کشورهای همسایه از جمله کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس و به ویژه عربستان سعودی از اولویت های دولت وی خواهد بود.

پس از اعلام نتایج انتخابات ریاست جمهوری در ایران، خادم حرمین شریفین ملک عبدالله بن عبدالعزیز، پادشاه عربستان سعودی، پیروزی حسن روحانی در این انتخابات را به وی تبریک گفت و از اظهارات مثبت وی نسبت به اهمیت روابط ایران و پادشاهی عربستان سعودی استقبال کرد.

روابط ایران با کشورهای عربی جنوب این کشور به ویژه کشورهای عربستان سعودی، بحرین و امارات عربی متحده در چند سال گذشته با چالش‌های زیادی همراه بوده است.

تنش در روابط ایران با این کشورها و به طور کلی با «شورای همکاری خلیج»، موجب از میان رفتن بسیاری از زمینه‌های مشترک همکاری و تعامل سازنده در منطقه شده است.