سید محمد خاتمی رییس جمهور پیشین ایران

سید محمد خاتمی رییس جمهور پیشین ایران

سیدمحمدخاتمی رئیس‌جمهور پیشین ایران گفت: «به صلاح کشور، نظام و همه است که کسانی که در بند و حصر هستند آزاد شوند از فضای امنیتی به فضای سیاسی قانونی گام بگذاریم.»

رییس‌جمهور پیشین ایران که این اظهارات را در دیدار جمعی از اعضای مجمع زنان اصلاح‌طلب بیان کرد، در ادامه افزود: «در اخبار شنیدم که معاون رئیس‌جمهور گفته‌اند تلاش می‌کنیم همه یا بخشی از زنان دربند آزاد شوند. این امر نیکویی است اما آنچه ما می‌گوییم و به صلاح کشور، نظام و همه است، این است که همه کسانی که در بند و حصر هستند آزاد شوند و ما از فضای امنیتی به فضای سیاسیِ قانونی گام بگذاریم، از همه نیروها استفاده کنیم و همه نیروها بتوانند برای حل معضلات کشور مشارکت کنند.»

وی ادامه داد: «یکی از انتظاراتی که از تحول بزرگ روی کار آمدن دولت آقای روحانی پدید آمد و هنوز هم هست، تغییر فضا بود. البته نمی‌خواهم بگویم زنان هم آزاد نشوند، بلکه چه خوب است که همه آزاد شوند.»

خاتمی با انتقاد از تحقق نیافتن آزادی برای برخی فعالان سیاسی اظهار کرد: «گرچه در مورد آزادی زندانیان متأسفانه آنقدر تأخیر شد که اگر پرونده دیگر درست نکنند، خیلی از آنها به زودی آزاد می‌شوند، ولی اگر یک روز هم زودتر آزاد شوند، مسأله مبارکی است و همچنین درمورد رفع حصر که امیدوارم صورت بگیرد.»

رئیس بنیاد باران همچنین با اشاره به وقایع مربوط به بند ۳۵۰ زندان اوین، گفت: «در خصوص قضایای اخیر که دوستان گفتند و اظهار نگرانی کردند، من هیچ قضاوتی نمی‌کنم ولی آنچه گفته شده، نگران‌کننده است.»

احمد شیرزاد، عضو حزب مشارکت، با اشاره به این نکته که آزادی زندانیان سیاسی خواسته تمامی کسانی است که تمایل دارند در راستای قانون فعالیت سیاسی کنند به شرق پارسی گفت : «چند باری مسئله آزادی زندانیان سیاسی و رفع حصر طرح شد اما متاسفانه بابی گشوده نشد. اکنون هم که این موضوع طرح شده نشان دهنده این است که با رفع حصر برخی از مشکلات و نابسامانی هایی که طی این مدت به وجود آمده را بتوانیم حل و فصل کنیم.»

وی افزود: «برای اصلاح طلبان بسیار مهم است که وضعیت آقایان کروبی و موسی زودتر مشخص شود. اما اتفاقات اخیر نشان داد که گویی باز همخ اقتدارگرایان تمایلی ندارند که نه تنها مسئله رفع حصر حل نشود بلکه مشکلی بر مشکلات دیگر افزون شود.»

خاتمی خطاب به حسن روحانی رئیس‌جمهور ایران گفت: « امیدوارم اقدام و رفع نگرانی کنند هر چند شنیدم که دستور رسیدگی داده‌اند و مجلس محترم هم پیگیر امر است. امیدوارم رسیدگی جدی شود تا لااقل در آینده شاهد این وقایع نباشیم.»

رییس‌جمهور پیشین ایران با اشاره به وظیفه قانونی رییس‌جمهور مبنی بر «اجرای قانون اساسی»، از برداشت‌های محدود کننده نسبت به این بند قانونی انتقاد کرد و افزود: «اما مساله اساسی تر اینکه ریاست محترم جمهوری دو مسئولیت مهم دارند؛ یکی ریاست هیات وزیران و دیگری اجرای قانون اساسی. گرچه رییس‌جهمور ابزار لازم برای اجرا ندارد و حتی ما که تلاش کردیم، از ترس نگرفتن همین حداقل اختیارات از پیگیری آن لایحه که به نفع انقلاب بود صرفنظر کردیم. در آن زمان می گفتند منظور از «اجرای قانون اساسی» در حیطه اختیارات قوه مجریه است؛ اگر چنین بود ذکر آن در قانون اساسی معنی نداشت زیرا همه در چارچوب وظایف خود موظف به اجرای قانون اساسی هستند.»

وی تاکید کرد: «اینکه در قانون اساسی آمده رییس‌جمهور مسئول اجرای قانون اساسی است، یعنی هرجا تخلفی شد مسئول، رییس‌جمهور است و حداقل این است که رییس‌جمهور تذکر بدهد و بازرسی کند. در خصوص موضوع اخیر هم من قضاوتی ندارم؛ هرچند که در صداقت برخی کسانی هم که این مطالب را بیان کرده اند شکی ندارم اما مجلس اقداماتی کرده و رییس‌جمهور و دولت هم بحمدالله پیگیر قضیه هستند.»

رییس بنیاد باران در ادامه یادآور شد: «در زمان ما هم روزنامه بسته می‌شد و خیلی‌ها دستگیر می‌شدند یا تحت فشار قرار می‌گرفتند اما جامعه احساس می‌کرد دولت مدافع آزادی و حق و حرمت جامعه است. این احساس باید در جامعه وجود داشته باشد که عده‌ای نسبت به این موضوع پیگیر هستند و البته باید با سایر دستگاه‌ها هم تعامل داشت و نباید رو در روی آنها قرار گرفت.»