محمد جواد لاریجانی - عکس از خبرگزاری مهر

محمد جواد لاریجانی – عکس از خبرگزاری مهر

محمدجواد لاریجانی، دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضاییه ایران، بار دیگر احمد شهید، گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در امور ایران را مورد انتقاد شدید قرار داده و گزارش‌های او درباره وضعیت حقوق بشر در ایران را مصداق «پرونده‌سازی» خوانده است.

آقای لاریجانی در گفتگویی با خبرگزاری مهر که روز شنبه منتشر شده گفته است که «احمد شهید مرتب می گوید چرا من را به ایران راه نمی دهید… آمدنش به ایران برای بررسی نیست برای تبلیغات است وی چگونه می خواهد ۳ هزار اتهام را طی ۳ روز بررسی کند.»

وی افزود: «ما با احمد شهید هیچ مشکل شخصی نداریم. مشکل ما درباره نحوه رفتار او و در نظر نگرفتن مبانی گزارشگری است. موضع جمهوری اسلامی این است که گزارشگری کار بسیار درستی است، اما گزارشگر باید هنجارهای قانونی را رعایت کند.»

به گفته آقای لاریجانی، «احمد شهید اگر جایی ادعایی را مطرح کرد باید منبع آن را اعلام کند تا مورد راست آزمایی قرار گیرد. اینکه فردی در جایی ادعایی را مطرح کند و برای آن سند و منبعی نداشته باشد قابل استناد نیست.»

ماموریت احمد شهید پس از سه سال گزارشگری درباره مسائل حقوق بشری ایران، در سال جاری میلادی به مدت یک سال دیگر هم تمدید شده است. ایران انتخاب او را سیاسی خوانده و وزارت امور خارجه اعلام کرده که انتخاب آقای شهید را به رسمیت نمی‌شناسد.

آقای شهید از هنگام انتصاب بارها درخواست سفر به ایران را مطرح کرده است، اما مقامات ایران با سفر او مخالفت کرده اند.

دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضائیه ایران در این مصاحبه در توضیح خطاهای احمد شهید در گزارش هایش به عنوان نمونه گفته که «آقای شهید در گزارش خود لیست داده ۷ نفر در تهران اعدام شدند در حالی که اینها الان زنده هستند.»

مجازات اعدام در ایران و کثرت آن در گزارش‌های احمد شهید همواره بازتاب داشته است. آقای شهید می‌گوید که دادگاه‌های صادرکننده این احکام فاقد استانداردهای لازم است، امری که جمهوری اسلامی آن را رد می‌کند.

احمد شهید در پی اعتراضات سال ۱۳۸۸ به نحوه برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در ایران و نیز انتشار اخبار متعدد مبنی بر نقض حقوق بشر در این کشور از جمله در برخورد با معترضان، در سال ۱۳۹۰ به عنوان گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در حوزه حقوق بشر در ایران انتخاب شد.

گزارش‌های او بسیاری از اخبار در زمینه نقض حقوق بشر توسط جمهوری اسلامی را تایید می کند.
در همین حال وی پس از پیروزی حسن روحانی در انتخابات ریاست‌جمهوری گفته بود به بهبود وضعیت حقوق بشر در ایران خوشبین شده است.

دبیر ستاد حقق بشر قوه قضاییه ایران به تازگی در نامه‌ای به ناوی پیلای، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد، به طور رسمی از احمد شهید شکایت کرده و او را به «غرض‌ورزی» متهم ساخت.

آقای لاریجانی می‌گوید که جمهوری اسلامی از خانم پیلای برای سفر به ایران دعوت کرده است.

در ماه مارس گذشته، بان کی مون دبیر کل سازمان ملل در گزارشی اعلام کرد که دولت حسن روحانی از هنگام آغاز به کار نتوانسته در وضعیت حقوق بشر بهبود ایجاد کند، و خواستار آزادی فوری میرحسین موسوی و مهدی کروبی نامزدهای معترض انتخابات سال ۸۸ ایران شد، گزارشی که واکنش تند مقامات ایران را در پی داشت.

مقامات ایران همانطور که انتظار می رفت به سرعت به اظهارات دبیر کل سازمان ملل واکنش نشان داده اند.

علی اکبر ولایتی مشاور رهبر ایران در امور بین‌الملل در پاسخ به سوالی در رابطه با درخواست اخیر بان‌کی مون برای آزادی کروبی و موسوی گفت: «تا آنجایی که من اطلاع دارم آقای بان‌کی مون نسبت به سایر دبیرکل‌های سازمان ملل متحد تا امروز شخصیت مستقلی را از خود نشان نداده است.»

وی روز چهارشنبه در حاشیه همایش بین‌المللی نقش جهان اسلام در هندسه قدرت‌ جهانی در جمع خبرنگاران گفت: «بان کی مون فردی است که کاملا در اختیار آمریکایی‌هاست و هر آنچه که آمریکایی‌ها بخواهند از طریق تریبون سازمان ملل بیان کنند را به آقای بان کی مون گفته و او در رابطه با آن اظهار نظر می‌کند.»