یک سرباز مصری در محل انفجاری که منجر به کشته شدن هشام برکات دادستان کل مصر شد – عکس از آسوشیتد پرس

یک سرباز مصری در محل انفجاری که منجر به کشته شدن هشام برکات دادستان کل مصر شد – عکس از آسوشیتد پرس

دیوید کامرون نخست وزیر انگلیس چند هفته پیش با سخنان خود درباره کسانی که با تروریسم تعامل نمی کنند اما با تفکر افراطی خود، زمینه مناسب و محیط خوبی برای رشد و ظهور تروریسم ایجاد می کنند، جنجال آفرید. سخنان او درست بود، زیرا آنچه را که ما امروزه از تهدیدهای تروریستی مشاهده می کنیم، توجیه کنندگان این کار مسؤل آن هستند. همان هایی که درباره بی عدالتی جهانی سخن می گویند و این که پی در پی تروریسم می آفریند.

از عجیب ترین عملیات تروریستی که اخیراً روی داد، انفجار خودروی بمب گذاری شده در ساعات اولیه صبح چند روز پیش در مرکز قاهره بود که کنسولگری ایتالیا را که در آن هنگام تعطیل بود هدف قرار داد و و چند نفر از شهروندان رهگذر مصری را زخمی کرد و یک رهگذر کشته شد و بخشی از ساختمان کنسولگری نیز تخریب شد، و پس از آن بیانیه ای بر روی یک سایت اینترنتی منتشر شد که در آن سازمان «داعش» مسؤلیت این عملیات را به عهده می گیرد.

فهمیدن هدف از این انفجار سخت است ، و این که چرا به طور مشخص ایتالیا را هدف قرار داد؟ آیا کسی خودرویی بمب گذاری شده داشت و می خواست آن را هر کجا شد منفجر کند؟ یا این که با توجه به حملاتی که در صحرای سینا بر علیه تروریسم صورت می گیرد، بخصوص اگر بیانیه سازمان «داعش» هم درست باشد، ، این عملیات تنها تلاشی بود برای این که گفته شود «ما اینجا هستیم»؟

در این روزگار پر از تروریسمی که در آن زندگی می کنیم، کسی از میزان درستی بیانیه هایی که روزانه منتشر می شود اطلاع ندارد. ممکن است برخی از این بیانیه ها درست باشند و برخی دیگر نادرست باشد و از سوی گروه های محلی صادر شده باشند که دارای همان تفکر و عقاید هستند و می خواهند با نسبت دادن عملیات خود به سازمان داعش، به کار خود ارزش و اعتبار دهند، به خصوص این که بسیاری از این دیوانگان آمادگی وارد شدن به جاده خون و تروریسم را دارند.

پیش از این در مصر تلاش دیگری برای هدف قرار دادن مکان های توریستی در اقصر صورت گرفت، اما پس از آن که به افراد اجرا کننده عملیات مشکوک شدند، عملیات آن ها خنثی شد. اما در تونس فرد انتحاری موفق شد طی یک عملیات شنیع دهها گردشگر را در سواحل این کشور به قتل برساند و هدف از آن هم آن طور که به نظر می رسد ضربه زدن به اقتصاد تونس بود که مانند اقتصاد مصر به درآمدهای گردشگری وابسته است.

متأسفانه نمی توان در مدت زمان کوتاهی جلوی این گونه عملیات تروریستی را گرفت. کافی است یک نفر قتل عامی را انجام دهد و برای چندین ماه یا یک فصل کامل به گردشگری ضربه بزند، همان گونه که در تونس اتفاق افتاد. همین امر بر بمب گذاری یک خودرو و قرار دادن آن در نزدیکی مکانی که نمایانگر منافع خارجی است و منفجر کردن آن مطابقت دارد، بدون این که اجرا کنندگان آن در نظر داشته باشند که شانس کدامین فرد بدبختی را در لحظه انفجار برای گذر از آن خیابان بکشاند. همان طور که در حادثه انفجار کنسولگری در قاهره رخ داد.

این موج جدید تروریسم، که اوضاع منطقه ای به ویژه در سوریه و عراق آن را تغذیه کرد، را نمی توان متوقف کرد، اما می توان ضرر و زیان آن را کاهش داد. تروریسم در نهایت کار افراد طرد شده است، و به آسانی می توان جامعه را بر ضد آن ها بسیج کرد، زیرا منطق زندگی قوی تر از منطق خودکشی است.

با وجود اقدامات تروریستی خونین اخیر که به چندین کشور عربی ضربه زد، اما حالتی از نفس نفس زدن در اجرا کنندگان آن ها وجود دارد؛ چه کسانی که نمازگزاران و مساجد را هدف قرار دادند، یا آن هایی که بر گردشگران مسالمت آمیز آتش گشودند، و یا کسانی که خودرویی بمب گذاری شده را در مسیر عابران پیاده منفجر کردند.

تروریسم همان گونه که در موج های سابق نیز به وجود آمد، خود را شکست خواهد داد، و سریال عملیات اخیر ثابت می کند که اینها هیچ منطقی جز تشنه بودن به خون انسان ها را ندارند، و این چیزی است که آن ها را در رویارویی مستقیم با مردم و جامعه قرار می دهد.

تروریسم جدید حتی کسانی که آن را توجیه می کنند را نیز در موقعیت ضعیفی قرار داد، زیرا بیشتر شبیه کار باندهای جرایم سازمان یافته است.