بهای نفت همچنان کاهش می یابد

عکس از ایسنا

در پی انتشار گزارش هایی مبنی بر اشباع بازار جهانی نفت، بهای نفت خام به کمترین سطح در پنج سال گذشته افت کرده است.

به گزارش خبرگزاری ها، بهای نفت خام برنت دریای شمال روز چهارشنبه با افتی ۳.۶۱ درصدی به ۶۴ دلار و ۴۱ سنت رسید. بدین ترتیب بهای نفت خام برنت از اواسط ژوئن تاکنون ۴۳ درصد تنزل یافته است.

همچنین بر‌اساس آخرین به روز رسانی وبسایت رسمی اوپک، بهای سبد نفتی این سازمان روز سه شنبه به ۶۲ دلار و ۳۳ سنت رسید.

بر اساس گزارشی که سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) در روز چهارشنبه منتشر کرد، در سال آینده میلادی نیاز جهانی به نفت اوپک روزانه ۲۸ میلیون و ۹۲۰ هزار بشکه خواهد بود، یعنی ۲۸۰ هزار بشکه کمتر از آنچه که پیشتر برآورد شده بود. این میزان حدود یک میلیون بشکه کمتر از تولید فعلی اوپک است.

همزمان گزارش دیگری نشان داد که میزان عرضه نفت خام در آمریکا بیش از حد انتظار و پیش بینی شده است.

این گزارش ها به سرعت بر بهای نفت در بازارهای جهانی تاثیر منفی گذاشت.

اوپک هم اکنون نیز روزانه بیش از ۵۰۰ هزار بشکه نفت بیش از نیاز جهانی تولید می‌کند. این بدان معناست که اگر این سازمان نفتی میزان تولید خود را در سال آینده نسبت به تولید فعلی، روزانه یک‌ و نیم میلیون بشکه کاهش ندهد نباید امیدی به بالا رفتن بهای نفت داشته باشد.

برخی از تحلیل‌گران معتقدند که بهای “طلای سیاه” به بشکه‌ای ۴۰ دلار خواهد رسید.

مقامات ایران و روسیه معتقدند که سقوط بهای نفت “دسیسه مشترک” آمریکا و عربستان سعودی برای تضعییف اقتصاد آنها است، اما بسیاری از کارشناسان اقتصادی علت این روند نزولی را عرضه بیش از تولید و وضعیت اقتصادی نامناسب کشورهای توسعه‌یافته صنعتی می‌دانند.

حسن روحانی، رییس جمهوری ایران، روز چهارشنبه کاهش قیمت جهانی نفت خام را نتیجه «توطئه برخی کشورها» نامید و هشدار داد که این کشورها نفرت را علیه خود در جهان اسلام گسترش می‌دهند.

آقای روحانی در جلسه هیات دولت اظهار داشت: «کاهش قیمت نفت خام صرفا یک موضوع اقتصادی نیست بلکه ناشی از توطئه و برنامه‌ریزی سیاسی برخی از کشور‌ها بوده است».

آقای روحانی در عین حال گفته که «بودجه سال ۹۴ کمترین اتکا را به درآمدهای نفتی دارد و این امر نسبت به سال‌های گذشته بی‌سابقه بوده است».

در لایحه بودجه سال آینده که دولت حسن روحانی روز یک‌شنبه گذشته به مجلس تحویل داد، قیمت هر بشکه نفت ۷۲ دلار در نظر گرفته شده، این در حالی است که قیمت نفت اوپک که ایران یکی از اعضای آن است به زیر ۷۰ دلار سقوط کرده است.

اسحاق جهانگیری، معاول اول رییس جمهوری ایران، نیز بدون اشاره به نام کشور خاصی تاکید کرده که کاهش بهای نفت، «توطئه سیاسی» برخی از «کشورهای منطقه» است.

این مقام ایرانی روز سه‌شنبه اظهار داشت: «این توطئه بزرگی است که شکل می‌گیرد و برخی این توطئه را علیه روسیه و برخی کشورهای عربی می‌دانند و مهم این است که این امر یک توطئه سیاسی است».

مسعود نیلی مشاور اقتصادی رئیس جمهور چندی پیش در یادداشتی به دولت هشدار داده بود که با توجه به کاهش قیمت نفت باید نگران کسری بودجه بود.

با این حال علی طیب نیا وزیرامور اقتصادی ودارایی اعلام کرده که کشور با کاهش قیمت نفت با کسری بودجه مواجه نمی‌شود. او حتی کاهش قیمت نفت را فرصتی برای اقتصاد ایران معرفی کرده تا براساس آن میزان وابستگی اقتصاد کشور به نفت کاهش یابد.

الشرق الاوسط:
Related Post