سعید مرتضوی

سعید مرتضوی

در حالی که جنجال درباره پرداخت هدیه های “خارج از عرف” از سوی سعید مرتضوی مدیر عامل پیشین سازمان تامین اجتماعی ایران به شماری از نمایندگان مجلس ادامه دارد، مرتضوی خود گفته است این پرداخت ها هیچ مشکلی نداشته است.

سعید مرتضوی در گفتگویی با روزنامه شرق که روز سه شنبه منتشر شد در پاسخ به این سوال که این پرداخت ها بر چه مبنای قانونی صورت گرفته است، گفت: ” [آنها] به صورت شفاف پول گرفته‌اند که آن را به بیمه‌شده‌های نیازمند تامین‌اجتماعی بدهند.”

مرتضوی همچنین گفت: “این رسالت سازمان [تامین اجتماعی] در موارد غیرشمول است. اصلا فصل قانونی برای آن داریم؛ به‌جای اینکه بگوییم از اقصی‌نقاط کشور مردم بیایند و در ملاقات مردمی به آنها پول بدهیم، این را به نماینده همان منطقه می‌دهیم و می‌گوییم به تشخیص خودش به مردم منطقه بدهد.”

در آخرین مورد از تحولات در این باره، سعید مرتضوی ظاهرا فهرست نمایندگانی را که هدیه هایی را دریافت کرده اند به مجلس ایران فرستاده است.

در این میان نایب رییس کمیسیون اصل نود مجلس روز دوشنبه گفت که کمیسیون اصل نود، در صورت ارائه مستندات مربوط به دریافت کارت هدیه از سوی برخی از نمایندگان توسط سازمان تامین اجتماعی، به این موضوع ورود پیدا می‌کند.

وی در مورد جوابیه مرتضوی به گزارش تحقیق و تفحص در مورد دلایل ارائه کارت هدیه به برخی از نمایندگان به تعداد ۱۵۰ نماینده گفت: فکر نمی‌کنم این ادعای آقای مرتضوی صحت داشته باشد ولی اگر ایشان اصرار دارند می‌توانند اسامی این ۱۵۰ نفر را با ادله به کمیسیون ارائه دهند تا کمیسیون طبق اسناد و مدارک، این ادعا را مورد بررسی قرار دهد.

هیئت تحقیق و تفحص از سازمان تامین اجتماعی در مجلس ایران، روز چهارشنبه، ۱۳ آذر در گزارش نهایی خود اعلام کرد که علاوه بر بعضی مقام‌های ارشد دولت سابق، ۳۷ نماینده مجلس از سعید مرتضوی، مدیرعامل وقت سازمان هدیه گرفته‌اند.

این گزارش اسامی این نمایندگان را منتشر نکرده بود.

بعد از قرائت گزارش در مجلس، آقای مرتضوی در نامه‌ای سرگشاده نوشت که دریافت کارت هدیه و بن کالا، مختص ۳۷ نماینده نبوده است.

بر اساس گزارش تحقیق و تفحص مجلس از سازمان تامین اجتماعی، نام محمدرضا رحیمی، معاون اول رئیس جمهور سابق ایران، عبدالرضا شیخ الاسلامی، معاون وقت اجتماعی احمدی نژاد و اسد الله عباسی، سرپرست وقت وزارت تعاون و مدیران روزنامه آرمان و خبرگزاری های ایرنا و موج در فهرست دریافت کنندگان هدیه آمده است.

ارقام ذکر شده در این گزارش حاکی است که عبدالرضا شیخ‌الاسلامی، ۱۰۰میلیون تومان دریافت کرده و اسدالله عباسی هم در یک مرحله ۱۰۰میلیون تومان و در مرحله‌ دیگر ۵۰میلیون تومان کارت هدیه از این سازمان دریافت کرده‌اند.

در حالی که سازمان تأمین اجتماعی همواره ادعا می کرده با کمبود منابع مالی روبرو بوده است، گزارشی که روز چهارشنبه در مجلس ایران خوانده شد، نمایندگان مجلس و افکار عمومی را به حیرت واداشت که چگونه به‌رغم این ادعاها، ارقام شگفت‌آوری در قالب پاداش، کارت هدیه و… به عده‌ای خاص تعلق گرفته است؟

به نوشته روزنامه همشهری، سخنگوی کمیسیون اجتماعی مجلس پیش از قرائت نتیجه تحقیق و تفحص اعلام کرد که براساس درخواست مجلس، یک گروه ۱۵نفره از نیمه خرداد امسال با حکم رئیس مجلس رسما مأمور به این کار شدند و در آبان‌ماه کارشان را تمام کردند و در نهایت گزارش آن در مجلس قرائت شد.

براساس این گزارش تأمین اجتماعی ۵۰میلیون تومان کارت هدیه به دفتر ‌معاون اول دولت پیشین تحویل داده است.

در این میان براساس این گزارش، سهم بابک زنجانی میلیاردر معروف ایرانی بسیار بیشتر از اینهاست؛ او توانسته با انعقاد یک تفاهمنامه، ۱۳۸شرکت از شرکت‌های سود‌ده متعلق به تأمین اجتماعی را تصاحب کند.

نکته جالب توجه این تفاهمنامه در این است که شرکت‌هایی که به هولدینگ اصلی متعلق به زنجانی یعنی سورینت قشم واگذار شده‌اند بازدهی و سود بالایی داشته‌اند. به‌عنوان مثال پتروشیمی آبادان یکی از این شرکت‌هاست که در ۴سال گذشته تا ۱۶۴درصد بازدهی سرمایه‌گذاری داشته‌است.

سعید مرتضوی، مدیرعامل وقت تأمین اجتماعی برای تضمین این معامله ۵فقره چک جمعا به مبلغ ۱۸هزار میلیارد تومان نیز صادر کرده و به خریدار (بابک زنجانی) تحویل داده است، اما هیچ اطلاعاتی درباره‌ ثبت این عملیات در دفتر و حساب‌های تأمین اجتماعی وجود ندارد.

نادر قاضی‌پور، یکی از اعضای گروه تحقیق و تفحص در تذکر شفاهی در مجلس ایران گفت که انصاف نیست میلیاردها تومان از پول کارگران که در صندوق تأمین اجتماعی است بین کارکنان این صندوق و دولتمردان گذشته تقسیم شود یا دولتمردان گذشته از پول کارگران وام‌ و کارت هدیه‌های میلیونی بگیرند.

انتقاد دیگری که در گزارش تحقیق و تفحص مجلس از سازمان تأمین اجتماعی آمده، به ریخت و پاش در برگزاری مراسم بزرگداشت سازمان و ضیافت های شام و افطار مربوط است.

به گفته هیئت تحقیق و تفحص، شبکه سوم تلویزیون ایران مبلغ ۱۵۰ میلیون تومان و ۹ روزنامه ایرانی بیش از ۸۰ میلیون تومان بابت انعکاس “مطلوب” مراسم مذکور از سازمان تأمین اجتماعی دریافت کرده اند.